23.11.2009. / 12:32

Autor: Ana Smrečki, Hina

Rat na Prisavlju: Sutlić traži smjenu Markote, Hloverka ne odstupa ni milimetra

Sutlić je prošlog tjedna tražio i njegov mandat na raspolaganje, koji mu je ovaj i obećao. No, Markota je ipak odustao od takve nagodbe i otišao na bolovanje.

Vanja SutlićVanja SutlićNa Prisavlju je u tijeku sjednica Programskog vijeća HRT-a. Nastavak je to prošlotjedne sage, a jutros se dogodio i neočekivani obrat. Prvi čovjek javne televizije Vanja Sutlić odlučio je okrenuti ploču te je najavio smjenu ravnatelja HTV-a Blage Markote. Njegovu smjenu Sutlić će zatražiti na sljedećoj sjednici. "Odlazak Markote značiti će poštivanje zadanih rokova u budućnosti kao i rješavanje otvorenih pitanja o programu HTV-a", pojasnio je Sutlić svoje namjere. Po pitanju loše gledanosti, a time i loših financijskih prihoda otkriva da nisu uzrokovani konkurencijom, već rastrošnom politikom Blage Markote.

Pristao dati mandat na raspolaganje, pa odustao i uzeo bolovanje

Sutlić je prošlog tjedna tražio i njegov mandat na raspolaganje, koji mu je ovaj i obećao. No, Markota je ipak odustao od takve nagodbe i otišao na bolovanje. Pojasnio je da se radilo o "kafanskom razgovoru" i to pod uvjetom da se razlozi za njegovom smjenom obrazlože napismeno.

Članica Vijeća Marina Škrabalo rekla je da je zgrožena jer u posljednje tri sjednice nije čula ni jednu kritiku na rad Markote.

Direktor Programa HTV-a Domagoj Burić rekao je da je to pokušaj da se nekoga drugog proglasi krivim i da mu se sve to čini kažnjavanje neposlušnih. "Ovo je drugi ravnatelj kojega želite smijeniti", rekao je Burić Sutliću, ustvrdivši kako to pokazuje da nešto nije u redu sa Sutlićem, a ne s ravnateljem HTV-a.

Sutlićevo giljotiranje Markote

Članica Vijeća Sanja Modrić izrazila je nezadovoljstvo Sutlićevim postupkom, nazvavši ga "giljotiniranje". Upitala je zašto je glavni ravnatelj čekao do sada i zašto je tek sad napravio "ovu priredbu", i to nakon što se povela rasprava i o njegovoj odgovornosti, od ugovaranja bez javnog natječaja za velike sume novca do pobune novinara.

Vijećnica Škrabalo je za prosvjed novinara HRT-a održan u petak rekla da je to prvi prosvjed u 53 godine postojanja te medijske kuće. Ustvrdila je da postoje naznake cenzure i da glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzić ne uživa povjerenje novinara.

Informativni program treba bolje vodstvo

"Predložit ću da Informativni program ima vodstvo koje uživa povjerenje novinara", rekla je Škrabalo, ocjenivši nevjerojatnim način na koji je smijenjena voditeljica i urednica HTV-ove emisije "Dossier.hr" Ana Jelinić.

Novak Srzić kazala je da "ni milimetra" neće odstupiti od svoje odluke, ne zbog sebe, nego zbog, kako je rekla, idućega urednika. "U ovoj zemlji mora postojati odgovornost", kazala je. Dodala je da je dvije godine izložena medijskom i portalskom reketu, ocjenivši da je takav sustav opasan za nepristrane medije.

Govor ulice bez argumenata ne može se prikazivati na javnom mediju, kazala je, ustvrdivši da je reagirala profesionalno i u skladu sa zakonom. Umjesto da Vijeće pita zašto je na ekran izašao takav sadržaj, ja se moram opravdavati zašto sam reagirala, kazala je Hloverka Novak Srzić.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika