23.11.2009. / 17:35

Autor: Totalsport

Sin slavnog oca Marin Kukoč: Prezime mi je mnogo puta odmoglo u košarkaškoj karijeri

Najčitaniji dnevnik čikaškog područja, Chicago Tribune, u broju od ponedjeljka velik prostor posvećuje novoj generaciji hrvatskih košarkaša, Duji Dukanu i Marinu Kukoču

Ivica i Duje Dukan, Marin i Toni Kukoč, Ivica i Duje Dukan, Marin i Toni Kukoč, Najčitaniji dnevnik čikaškog područja, Chicago Tribune, u broju od ponedjeljka velik prostor posvećuje novoj generaciji hrvatskih košarkaša, Duji Dukanu i Marinu Kukoču.

Obojica su, naravno, sinovi proslavljenih splitskih očeva koji su bili ili još uvijek jesu članovi NBA kluba iz Chicaga, Bullsa.

Ivica Dukan ondje je od 1990. godine, i dalje u funkciji šefa službe skautinga na neameričkom području. Odigrao je ključnu rolu pri asimilaciji Tonija Kukoča, ponajboljeg hrvatskog i europskog košarkaša svih vremena, kada je ovaj iz Europe prelazio u NBA momčad Bullsa u sezoni 1993/94.

“Šesnaest godina kasnije njihovi su sinovi košarkaši koji mnogo obećavaju. Duje Dukan član je momčadi Deerfielda, Marin Kukoč igra za Highland Park. Iako su zajedno odrasli i većinu ljeta provodili nerazdvojni u Hrvatskoj, nije im se učinilo u redu da zajedno nastupe u istoj momčadi tijekom ljetnih proba”, piše Chicago Tribune.

- To je malo čudno. Dobri smo prijatelji, a igramo za suparničke momčadi - veli Dukan kojeg dnevnik opisuje kao “stopostotnog fizikalca”, koji može igrati na pozicijama braniča ili niskoga krila, kojega su zvali Wisconsin i Arizona State, da bi se on potom odlučio priključiti momčadi Badgersa.

- Jedne sam večeri došao kući i upitao suprugu gdje je Duje, a ona mi je odgovorila da vani puca po košu. Kada sam shvatio da je inficiran košarkom, znao sam da će u njoj i uspjeti. On košarku diše i živi - kazao je stariji Dukan čiji sin za razliku od Tonijevog ne nosi breme prezimena.

- Kada sam bio mlađi momci iz suparničkih sastava su se znali okomiti na mene i nazivati me “tatinim sinom”, govorili bi mi “kako mislim da sam dobar košarkaš samo jer se tako prezivam”. Mnogo sam puta upitan je li mi to prezime pomoglo ili odmoglo. Kada razmislim o tome, mislim da mi je u mnogo navrata naštetilo - objašnjava Marin Kukoč, koji se pokušao baviti i odbojkom prije no što je prevladala ljubav prema košarci.

- Znao se tata naljutiti na mene kada nisam radio stvari za koje je on znao da mi mogu pomoći u razvoju. Često me znao upućivati da radim na svom šutu. Kako sam postajao stariji tako mi se promijenio i menatalitet - dodaje mlađi Kukoč aludirajući na to da sada trenira bez “prisile”.

Inače, čikaški dnevnik podsjeća na situaciju kada se Duje Dukan suočio sa Shaquilleom O'Nealom.

Dogodilo se to u danima kada je čistio teren za vrijeme igre ili dodavao lopte košarkašima za vrijeme utakmica. U jednoj od njih pograbili su se tadašnji član Bullsa Chales Oakley i O'Neal. Duje priča:

- Igrala se akcija pod košem, a Oakley je udario O'Neala u zatiljak. Shaq se okrenuo i mislivši da ga je udario Brad Miller zamahnuo prema njemu. Ovaj ga je sapleo i srušio na moje noge. Sjećam se samo da se nisam mogao pomaknuti ispod njih, kada me Oakley spazio i maknuo Shaqa s mene. Bilo je zastrašujuće.

“Ta košarkaška noćna mora ekstreman je primjer života u neposrednoj blizini NBA igrača”, dodaje Tribune.

Vezane vijesti

NBA: Bullsi i Hawksi pali 'muški'

NBA: Bullsi i Hawksi pali 'muški'

Philadelphia 76ersi postali su tek peta momčad u povijesti NBA lige koja je, kao osma momčad regularnog dijela sezone, u prvom krugu doigravanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika