23.11.2009. / 17:42

Autor: Hina

Pahor upozorio Zapatera: EU treba primiti barem Hrvatsku

Pahor je budućem španjolskom predsjedništvu preporučio da posveti više pozornosti Balkanu "u njegovoj cjelini"

Borut PahorBorut PahorPredsjednik slovenske vlade Borut Pahor boravio je u ponedjeljak u posjetu Španjolskoj, a uz bilateralne teme i jačanje međusobne trgovinske razmjene u svoje je razgovore sa španjolskim kolegom Luisom Rodriguezom Zapaterom uključio i pitanje tzv. zapadnog Balkana, javili su slovenski mediji.

Španjoloska u prvoj polovici 2010. preuzima predsjedanje Europskom unijom, kao prva zemlja koja će koordinirati integraciju nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora kojim je unija dobila predsjednika i visoku predstavnicu za vanjsku politiku.

Španjolska preuzima predsjedanje EU-om

Pahorov kabinet potvrdio je da je slovenski premijer u razgovoru sa Zapaterom naglasio svoju podršku agendi španjolskog predsjendištva EU-a koje će se koncentrirati na ponovni zamah gospodarstva nakon globalne krize te na klimatske promjene.

Pahor je upozorio svoga španjolskog kolegu da će se tijekom španjolskog predsjedanja unijom pojaviti i dva izazovna i važna pitanja - ulazak Hrvatske u EU i približavanje država zapadnog Balkana Europskoj uniji.

U priopćenju iz ureda španjolskog premijera navodi se da je Pahor rekao da bi u EU trebalo primiti "barem Hrvatsku" i da će španjolsko predsjedanje EU-om biti vrlo zahtjevno i tražiti "jako vodstvo".

Uz to, Pahor je budućem španjolskom predsjedništvu preporučio da posveti više pozornosti Balkanu "u njegovoj cjelini".

Predsjednik slovenske vlade boravio je u svom prvom službenom posjetu Španjolskoj.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika