24.11.2009. / 08:07

Autor: Nacionalova redakcija

Vlada protiv MOL-a: Konzorcij državnih tvrtki za otkup Ininih polja u Siriji

Ta inicijativa o kojoj se zasad govori tek neslužbeno povezuje se s novim potpredsjednikom Vlade i predsjednikom Nadzornog odbora Ine Ivanom Šukerom. Ministar financija Šuker sigurno želi do kraja godine naplatiti Inin dug, ali nije mu u interesu da ga se radi toga optuži za jeftinu prodaju polja u Siriji

Novi potpredsjednik Vlade Ivan ŠukerNovi potpredsjednik Vlade Ivan ŠukerInin dug državi od 1,5 milijarde kuna natjerao je tu kompaniju da započne pregovore s MOL-om oko prodaje naftnih polja u Siriji kako bi mogla podići kredit za plaćanje poreza i trošarina, a kako se cijena nije činila primjerenom, država je u igru odlučila ubaciti konkurenciju - domaće kompanije, doznaje Novi list.

Ini je MOL, njezin najveći pojedinačni vlasnik, trebao osigurati zajam kako bi otplatila dug državi, a taj je kredit MOL uvjetovao prodajom i Ininog plinskog biznisa državi. Kad je država odustala od kupnje plinskog biznisa, rješenje je pronađeno u prodaji polovice Ininog udjela u naftnim poljima u Siriji mađarskom MOL-u.

Janaf predvodi konkuranciju

Činilo se da će MOL sklopiti prilično dobar posao, tim više što Ina u besparici teško ispunjava i koncesijske obveze, no u cijelu se priču upetljala i država, koja u Ini ima 44 posto udjela, što je tek koji postotak manje od MOL-a. Tako se rodila ideja da za kupnju udjela u Ininim poljima u Siriji konkurira nekoliko domaćih kompanija, predvođenih Janafom.

Kako piše riječki dnevnik, ta inicijativa o kojoj se zasad govori tek neslužbeno povezuje se s novim potpredsjednikom Vlade i predsjednikom Nadzornog odbora Ine Ivanom Šukerom. Ministar financija Šuker sigurno želi do kraja godine naplatiti Inin dug, ali nije mu u interesu da ga se radi toga optuži za jeftinu prodaju polja u Siriji.

Interes diže cijenu

Ako postoji nekoliko domaćih kompanija koje mogu konkurirati MOL-u, onda će i ta mađarska kompanija Ini ponuditi bolju cijenu, jer će znati da državu i Inu ne drži u potpunosti u stupici.

Iako se spekulacije o domaćem okupljanju kapitala za kupnju polja u Siriji čine tek kao taktika za postizanja više cijene, sugovornici Novog lista koji su upoznati s inicijativom tvrde da se ne radi samo o "pritiskanju" MOL-a, nego je riječ o konkurenciji koja ima financijsku snagu sklopiti posao s Inom ako MOL ne podigne cijenu.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
27/7/09

verina, 24.11.09. 11:05

Ima se. može se... harač puni proračun, pa to treba i potrošiti! Kako ova Vlada nema obzira prema svom narodu, a nema ni srama...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika