24.11.2009. / 09:25

Autor: Boris Bilas

Odzvonilo bjeguncima: Od prosinca će BiH i Hrvatska izručivati kriminalce

"Izmjenama ugovora ukida se princip 'dobrovoljnosti' kod izvršenja krivičnih sankcija, jer je do sada bilo definirano da osuđene osobe za izdržavanje kazne u drugoj državi moraju dati svoju suglasnost"

Branimir Glavaš, najpoznatiji hrvatski bjegunac u BiHBranimir Glavaš, najpoznatiji hrvatski bjegunac u BiHMinistarstva pravosuđa BiH i Hrvatske usuglasile su izmjene i dopune međunarodnih ugovora kojima bi se napokon stalo na kraj osuđenim kriminalcima koji utočište traže u drugoj državi. Iste ugovore BiH je usuglasila i sa Srbijom.

Oko 50 osoba koje su u Hrvatskoj pravomoćno osuđene pred pravdom se skriva u BiH, dok Hrvatska skriva 110 pravomoćno osuđenih bjegunaca iz BiH. Kako bi se takvom poigravanju sa zakonom stalo na kraj, iz BiH su najavili usuglašavanje izmjena i dopuna međunarodnih ugovora sa Hrvatskom te sa Srbijom, u kojoj se skriva oko 100 bosanskohercegovačkih bjegunaca.

Ukida se princip 'dobrovoljnosti'

Kako je za portal Sarajevo-x rekao Jusuf Halilagić, tajnik Ministarstva pravosuđa BiH, potpisivanje ovih sporazuma očekuje se u prosincu.

"Izmjenama ugovora ukida se princip 'dobrovoljnosti' kod izvršenja krivičnih sankcija, jer je do sada bilo definirano da osuđene osobe za izdržavanje kazne u drugoj državi moraju dati svoju suglasnost", kazao je Halilagić koji je dodao da su iz BiH nakon izricanje pravomoćne presude pobjegle 282 osobe, od čega ih se 100 nalazi u Srbiji, 110 u Hrvatskoj i 13 u Crnoj Gori, dok se za 56 pravomoćno osuđenih osoba ne zna gdje se nalaze.

Glavaš, Šimić, Jelavić...

Javnosti je poznat niz slučajeva bjegunaca iz Hrvatske koji su spas od odsluženja zatvorske kazne potražili u BiH, poput Branimira Glavaša, kirurga Ognjena Šimića, Željka Vrbata (pljačkaša Getroa u Sesvetama) i poduzetnika Dražena Golemovića uhićenog u akciji 'Ipsilon'.

Bilo je i nekoliko obrnutih primjera - iz BiH u Hrvatsku bježao je Ante Jelavić, nekadašnji član Predsjedništva BiH osuđen na 10 godina zatvora zbog kriminala u Hercegovačkoj banci, te nekadašnji direktor mirovinskog osiguranja Ivan Bender, koji je pobjegao od pravomoćne presude na četiri i pol godine zatvora zbog pronevjere.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

registracija
9/10/09

potiskiDjilkos, 24.11.09. 10:25

Sad sam ispravio ove na indexu, pa ću i vas!
Niko nikog neće izručivati, ni jedna od ove dvije države ne izručuje svoje građane, to je Ustav! Pitanje je samo izdržavanja kazne, Jelavić će po bosanskoj pravomoćnoj presudi izdržavati kaznu u Hrvatskoj, a Glavaš po hrvatskoj pravomoćnoj presudi izdržavati će kaznu u BiH!
Nikakvog izručivanja neće biti, ne znam samo odakle vam to?!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika