24.11.2009. / 17:59

Autor: Hina

Srbijanski parlament raspravlja o vojvođanskom statutu

Predstavljajući zastupnicima prijedlog zakona o utvrđivanju ovlasti Vojvodine, predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković kazao je da je to pokušaj dosljedne provedbe decentralizacije Srbije i koncept pokrajinske autonomije bez elemenata državnosti

Mirko CvetkovićMirko CvetkovićZastupnici u srbijanskoj skupštini počeli su u utorak raspravu o prijedlogu vojvođanskog statuta i prijedlogu zakona o utvrđivanju ovlasti Vojvodine, a predviđa se da će parlamentarci bez većih trzavica prihvatiti te dokumente usprkos protivljenju oporbe.

Potporu zakonu i statutu već su najavili zastupnici vladajuće koalicije i oporbene Liberalno-demokratske stranke, a ostale su ih oporbene stranke ocijenile protuustavnima.

Neke od njih zatražile su povlačenje točke dnevnog reda koja sadrži odlučivanje o tim dokumentima.

Autonomija Vojvodine kao pokušaj decentralizacije Srbije

Predstavljajući zastupnicima prijedlog zakona o utvrđivanju ovlasti Vojvodine, predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković kazao je da je to pokušaj dosljedne provedbe decentralizacije Srbije i koncept pokrajinske autonomije bez elemenata državnosti.

Po njegovim riječima, oba predložena dokumenta u skladu su sa srbijanskim ustavom.

Zastupnici Srpske radikalne stranke ocijenili su da je taj zakon prvi korak u razgradnji Srbije te da će, osim odcjepljenja te pokrajine, otvoriti ista pitanja i u drugim osjetljivim područjima zemlje.

Predsjednik Demokratske stranke Srbije i bivši predsjednik vlade Vojislav Koštunica u ponedjeljak je ustvrdio da su statut i zakon o utvrđivanju ovlasti Vojvodine kozmetički mijenjani da bi se, političkom trgovinom, prikrio njihov separatistički značaj.

Vojvodina dobila široku autonomiju

Predsjednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović u izjavi medijima prije rasprave u parlamentu istaknula kako očekuje da će rasprava o tim dvama aktima biti gotova do kraja tjedna te da bi statut, odnosno zakon trebali biti prihvaćeni do kraja mjeseca.

Zastupnici u vojvođanskoj skupštini 7. studenog prihvatili su pravno-tehničke izmjene prijedloga vojvođanskog statuta. Tako je taj pravni akt usklađen s prijedlogom zakona o utvrđivanju ovalsti Vojvodine koji je dva dana prije donijela srbijanska vlada i koji pokrajini daje široku autonomiju.

Vezane vijesti

U Vojvodini se glasa i za pokrajinsku skupštinu

U Vojvodini se glasa i za pokrajinsku skupštinu

Kao i u Srbiji, u Vojvodini su u nedjelju ujutro u 7 sati otvorena biračka mjesta na kojima građane ove pokrajine čeka pet glasačkih listića (umjesto… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika