25.11.2009. / 11:45

Autor: Totalsport

Branko Tucak dobio otkaz u Ruandi

Nogometni savez Ruande smijenio je hrvatskog stručnjaka Branka Tucaka s dužnosti izbornika tamošnje reprezentacije zbog loših rezultata u kvalifikacijama za SP i Afrički kup nacija

Branko TucakBranko TucakNogometni savez Ruande smijenio je hrvatskog stručnjaka Branka Tucaka s dužnosti izbornika tamošnje reprezentacije zbog loših rezultata u kvalifikacijama za SP i Afrički kup nacija.

Afričke kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo bile su ujedno i izlučno natjecanje za kontinentalnu smotru, odnosno 27. izdanje Afričkog kupa nacija koje će se održati od 10. do 31. siječnja u Angoli. No, dok je na Svjetsko prvenstvo vodilo samo prvo mjesto u skupini, za plasman na Afrički kup nacija bilo je potrebno osvojiti jedno od prva tri mjesta u svakoj od pet skupina završne runde afričkih kvalifikacija, odnosno, izbjeći posljednje, četvrto mjesto.

Međutim, Ruanda je pod vodstvom Branka Tucaka bila baš posljednje plasirana, četvrta momčad u C skupini, osvojivši samo dva boda u šest kvalifikacijskih utakmica. U Kigaliju su odigrali 0-0 protiv Alžira u ožujku ove godine, te također 0-0 protiv Zabije u dvoboju odigranom 14. studenog. U toj utakmici Ruandi je trebala pobjeda od barem dva pogotka razlike kako bi na ljestvici preskočila Zambiju i kvalificirala se na Afrički kup nacija.

Tucak nije uspio, te je Izvršni odbor Nogometnog saveza Ruande u ponedjeljak odlučio raskinuti suradnju s njime. Još ranije je Ruandski ministar sporta i kulture, Joseph Habineza, u razgovoru za New Times Sport objasnio je da u Tucakovom ugovoru stoji da mora momčad odvesti na najveće nogometno afričko natjecanje.

Pouzdan izvor javio je New Times Sportu kako Tucak nije imao primjedbe na odluku o otkazu, te je poručio ''da je obavljao svoj posao najbolje kako je znao i mogao''.

Inače, 57-godišnji Tucak je u travnju prošle godine na dužnosti izbornika Ruande naslijedio sunarodnjaka i još jednog bivšeg nogometaša zagrebačkog Dianama Josipa Kužea, koji je na klupi Ruande proveo kratko razdoblje, budući da je tada prihvatio ponudu japanskog klupa JEF United Chibe…

Vezane vijesti

Sudan prošao, Angola ispala

Sudan prošao, Angola ispala

Pobjedom nad Angolom 2-0 u 3. kolu B skupina, Obala Bjelokosti plasirala se u četvrtfinale Afričkog kupa nacija u Gabonu i Ekvatorskoj Gvineji s… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika