25.11.2009. / 13:20

Autor: Marko Biočina

Predsjednik po mjeri biskupa: kriminalac, pohotni nasilnik, lažov i prevarant

Ako je istinita postavka hrvatskih biskupa da bi novi predsjednik države trebao odražavati statističke karakteristike stanovništva, u tom slučaju on nipošto neće biti dobar pastir, pobožni i pošteni čovjek koji će među domaćim građanima promovirati istinske kršćanske vrijednosti

Nisam među onima koji vide išta loše u želji Katoličke crkve da izdaje političke naputke svojim sljedbenicima. Ako isto pravo bez ikakve rezerve dopuštamo raznim udrugama civilnog društva, udruženjima građana, interesnim skupinama, zašto ne bi i Crkvi. Uostalom, politički izborni proces danas je ionako pretvoren u medijski show, o izborima u domaćim medijima lamentiraju svi, od nekakvih tobože stručnih analitičara, preko piljarica na zagrebačkim placevima do raznih vidovnjaka i tarot majstora koji ocjenjuju vrijednosti i šanse kandidata temeljem uvida u svoj priručni špil karata, talog od kave ili sjemenku graha. Bilo bi nepravedno stoga iz te ekipe izdvojiti i hrvatske biskupe, iako su među navedenima oni definitivno najdosadniji.

Tko još mari za kršćanske vrijednosti

Crkva od birača već godinama kontinuirano traži jednu te istu stvar: "Birajte one koji poštuju kršćanske vrijednosti", vrište popovi sa svojih propovjedaonica. Istovremeno Hrvati dva puta za redom za predsjednika biraju Stjepana Mesića, tipa kojeg većina klera u najmanju ruku smatra bezbožnikom, a pojedine opskurne desničarske novine na svojoj duplerici proglašavaju sotonom osobno. Iz tog primjera bi se moglo zaključiti da hrvatski građani za kršćanske vrijednosti baš i ne mare, no u Crkvi se na to previše ne obaziru. Smatraju da Hrvatskoj treba predsjednik katolik, jer katolici čine 86 posto stanovništva Hrvatske. Radi se o svojevrsnoj statističkoj legitimiciji koja je jednostavna i efikasna, ali suštinski pogrešna.

Krajnje nekvalitetan narod

Naime, poštenog predsjednika katolika, koji bi zadovoljio crkvene kriterije, Hrvatska bi već odavno imala, kad bi njezini stanovnici bili mirni, vrijedni i bogobojazni. No istina je upravo suprotna, Hrvati su bezbožni pokvarenjaci, sitni lupeži, prevaranti, zlostavljači i bludnici. Radi se o krajnje nekvalitetnom narodu, a dokaz te oštre ocjene naći ćete ako se poslužite omiljenom dedukcijskom metodom crkvenog vrha - statistikom.

Primjerice, biskupi tvrde kako novi hrvatski predsjednik mora zastupati temeljne kršćanske vrijednosti kao što su brak i obitelj, no čak 25 posto sklopljenih brakova završi razvodom. Od toga se čak 40 posto razvoda dogodi u prvih pet godina braka. Bit će da tim razvodima kumuju i bračne nevjere. Barem se to može zaključiti iz podataka koji govore da tijekom života svaki peti Hrvat prevari svoju suprugu, istu onu kojoj je pred Bogom obećao vječnu vjernost. Svaka deseta Hrvatica učini isto.

Pobožnim Hrvatima poroci nisu strani

U takvoj situaciji teško je očekivati da stanje hrvatskih obitelji bude naročito lijepo, bez obzira što se navodno radi o temelju sretnog života u duhu vjere. To se najbolje može iščitati iz podataka o zlostavljanjima djece. Tako prema jednom istraživanju provedenom među hrvatskim maturantima ispada da je njih 48 posto pretrpjelo neki vid emocionalnog zlostavljanja. Žrtvama fizičkog zlostavljanja deklariralo se 30 posto maturanata. Seksualno je bilo zlostavljano 18,1 posto, dok je nasilju u obitelji svjedočilo 16,8 posto ispitanih.

Kako se zlostavljanje djece uklapa u kršćanske vrijednosti koje uporno zagovara Crkva teško je shvatiti, ali izvjesno je da pobožnim Hrvatima ni ostali poroci nisu strani. Tako je primjerice u Hrvatskoj 300 tisuća registriranih alkoholičara, a stručnjaci pretpostavljanju kako ih u stvarnosti ima dvostruko više. Ukratko, to znači da je otprilike svaki osmi Hrvat alkoholičar, a za pretpostaviti je i da ih dosta konzumira drogu. Zanimljivo, ti poroci su sve popularniji među mladima, usprkos činjenici da golem broj njih polazi vjeronauk, pa čak i paraleno, u školi i crkvi.

Kockari, pijanci i agresivci

Iz istraživanja koje je proveo dr. Petar Bezinović, znanstvenik Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu ispada da samo 25,4 posto djevojčica i 36,3 posto dječaka u dobi od 14 godina ne konzumira alkohol. To i ne čudi, s obzirom da 20 posto djece koja piju tvrde da su im alkohol dali roditelji. Nadalje, svaki peti 14-godišnjak kocka, a svaki drugi dječak i 36 posto djevojčica iste dobi probleme rješavaju agresijom.

To konkretno znači da je svaki četvrti učenik 8. razreda barem jednom iz kuće izašao noseći hladno oružje (nož, bokser ili palicu), svaki peti priznao je da je napao vršnjaka s namjerom da ga ozlijedi, 17,3 posto 14-godišnjaka najmanje je jednom udarilo ili prijetilo nekome od roditelja, dok je svaki deseti osmaš bio nasilan prema učiteljici. Nitko od navedenih nije pomislio da bi bližnjega svoga trebao poljubiti, umjesto da mu razbije glavu, ili jednostavno okrenuti drugi obraz, kao što piše u Bibliji.

Seksualnu apstinenciju rijetki prihvaćaju

Mladi baš ne slušaju ni crkvene savjete vezane za seksualne aktivnosti. Apstinenciju rijetki prihvaćaju, dapače prema podacima studije Health Behaviour in School-aged children svaki treći dječak i svaka šesta djevojčica u Hrvatskoj izgubit će nevinost u 15. godini života, a 20,9 posto djevojaka koje su imale seksualna iskustva, imale su ih s istim spolom. Heteroseksualni seks pak gotovo neminovno vodi k trudnoći, a usprkos činjenici da u Hrvatskoj svake godine rodi oko dvije tisuće srednjoškolki, značajan broj trudnoća, i među starijima, je neželeljen.

Tu dolazimo do pobačaja, još jednog od glavnih uporišta kršćanske doktrine. Hrvatskoj treba predsjednik koji će se protiviti pobačaju, kažu biskupi, ali je li to realno očekivati kad se, prema podacima objavljenim u Novom Listu, u Hrvatskoj godišnje izvede 30 tisuća abortusa. Iz crkvene perspektive radi se o eklatantnom primjeru nepoštivanja svetosti ljudskog života, no iz perspektive hrvatskih građana život i nije bog zna kako svet. Jer svake godine u Hrvatskoj se dogodi oko 2,5 tisuće kaznenih djela protiv života i tijela, od teških ubojstava preko čedomorstva do nanošenja raznih vrsta tjelesnih ozljeda. Uostalom, u Hrvatskoj se godišnje dogodi 74,5 tisuća kaznenih djela, a samo u Zagrebu 17,6 tisuća, od čega ispada da je svaki pedeseti stanovnik tog grada, inače nastanjenog poniznim vjernicima, ustvari najobičniji kriminalac.

Kriminal kao životna okupacija

To da Hrvati često odabiru kriminal kao životnu okupaciju ne iznenađuje, s obzirom na to da nisu naročito savjesni radnici. Inače, marljivost i poštenje također se smatraju jakim stupovima katoličke etike, ali u Hrvatskoj ih se baš i ne može primjetiti. Tako primjerice, gotovo polovica svih primatelja socijalne pomoći u Hrvatskoj, a riječ je o nešto više od 40 tisuća ljudi, odrasle su i radno sposobne osobe. Dakle, oni ne rade i ne žele raditi, a i oni koji rade trude se da rade što manje, pa tako postoji podatak da svaki osmi zaposleni u Hrvatskoj barem jednom godišnje otvori bolovanje iako je potpuno zdrav. Za kraj, da se vratimo na one seksualne aktivnosti s početka teksta, svaki drugi zaposleni Hrvat i Hrvatica na radnom mjestu su imali ljubavnu vezu.

Dakle, ako je istinita postavka hrvatskih biskupa kako bi novi hrvatski predsjednik trebao odražavati statističke karakteristike stanovništva, u tom slučaju on nipošto neće biti dobar pastir, pobožni i pošteni čovjek koji će među domaćim građanima promovirati istinske kršćanske vrijednosti. Bit će to najvjerojatnije neki zlostavljač ili kriminalac, pohotni nasilnik, prevarant, lažov ili alkoholičar, a kad se čovjek sjeti tko se sve kandidirao, nije nemoguće da budući hrvatski predsjednik bude imao i sve od navedenih kvaliteta.

Vezane vijesti

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko usprotivio se u ponedjeljak planiranom nastavku gradnje pravoslavne… Više

Komentari

registracija
27/10/09

buongiorno, 25.11.09. 14:05

vjernik sam, katolik, doduše daleko od savršenstva i smeta me kad preko oltara svećenici upućuje vjernike koga birati. Ipak ovaj tekst je sofističko poigravanje s porukom biskupa, unatoč ovoj prilično realnoj slici prosječnog Hrvata katolika, ali to ne znači da od temeljnih kršćanskih i humanističkih vrednota treba odustati i prepustiti se kaosu!


registracija
9/8/09

vinko12, 25.11.09. 19:05

evo ga opet jednoumno do bola: prljavi komunjarski rat protiv Crkve, HDZ, Hebranga i Sanadera. Treba samo prelistati arhivu ovih jednostranih novina koje sire mrznju, pa da se vidi matrica njihovih namjera. Te budale ni ne znaju da upravo postizu suprotno kod rijetkih citatelja tih zutih novina. Neka samo pokazu koliko ih prodaju i tko ih financira.


registracija
27/12/06

Skipp, 25.11.09. 19:22

Svaka čast majstore, nisam se odavna ovako nasmijao...a zapravo sam trebao plakati


registracija
3/7/09

GLAVNISUDAC, 25.11.09. 20:50

Ma o kojim vrijednostma se to govori? Koje od tih vrijednosti ima kandidat Bandić? Koje vrijednosti imaju ti popovi koji j*ebu sve živo (moj prijtelj se rastao zbog takvog popa..) ,koji su pedofili koji ...
TE NJIHOVE VRIJEDNOSTI SU TRAŽENJE PREDSJEDNIKA MA KAKAV ON BIO SAMO DA IH NE PITA ZA NOVAC - ZA UGOVOR S VATIKANOM KOJIM OVAJ NAPAČENI NAROD PLAČA TE BAHATE POPOVE.
I još nešto ,crkvi je posao vjeroispovjest a ne j*banje ionako već zbunjenog naroda u zdrav mozak.


registracija
9/8/09

vinko12, 25.11.09. 23:14

medju ovim jednoumnim bolesnim mentalnimnakazama koji komentiraju u komunjarskom mesicevim novinama osjecam se kao da sam pogreskom usao u "GAY BAR". Normalne osobe vallda i ne komentiraju ovo medijsko sranje od ljevicarskog propagandnog smeca za stoku sitnih zuba


registracija
8/11/06

Willie, 25.11.09. 23:59

... vinko, vinko ..... a baš si jadan :(
Mozak ti je izgleda bio u nekakvoj vešmašini. ;)
Nema ti pomoći.


registracija
16/5/09

rummenige, 26.11.09. 08:14

Američki potpredsjednik Biden jednom je prilikom izjavio: "Srbi su nepismeni, degenerici, silovatelji, ubojice beba, koljači i agresori"...sudeći prema podacima iznesenim u ovom tekstu, ali i komentarima ovog vinka12 čini se da ni Hrvati nisu puno drukčiji...


registracija
16/11/09

simo, 26.11.09. 17:01

Naravno da se crkva ima pravo baviti politikom.
Zašto ne?Dali smo slobodno društvo?Svatko ko misli drugačije,zarobljen je u ponoru Yugo doktrine!
Jedino joj treba zamjeriti svojevrsnu polemičku pasivnost s obzirom na duševno stanje nacije.
Stalni medisko politički napadi imaju za cilj difamiranje svečenika i crkve u cijelosti.
Crkva je snažna institucija, financiski jako stabilna i satkana od vrsnih intelektualaca .I zato nema nikakvog mjesta za zabrinutost.


registracija
26/1/08

Rampa, 26.11.09. 23:51

Vinko jadan, ti si pukao u dijaspori, slomila te mješalica na baušteli!
A kakav rat protiv Hebranga i Sanadera?
Prvi dobija 3% glasova luzera poput tebe, a drugi je netragom zbrisao!
Inače, Crkvu treba uputiti da zaveže gubicu i bavi se svojim poslom, izmedju ostalog kako suzbiti seskualno zlostavljanje jadne dječice od degeneričnih svećenika!
I još nesto i novinaru i jednom komentatoru, riječ "pop" je naziv za srpskog pravoslavnog svećenika, a ne za katoličkog!


registracija
9/11/09

superhik, 27.11.09. 02:01

Pa takva nam je i vecina kandidata. Kada se Sveto pismo prevodilo na hrvatski zaboravili su prevesti NE, tako da hrvatski prijevod 10 zapovjedi ide:
UBIJ, UKRADI. RECI LAZNO SVIJEDOCANSTVO, itd


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika