25.11.2009. / 13:17

Autor: Hina

HUP-ova udruga ICT-a predlaže skupnu objavu javnih nabava

Ti podaci sadržavali bi informacije o tome tko je naručitelj, tko je pobijedio na natječaju, kolika je vrijednost ugovora te o stupnju njegova ispunjenja

Hrvoje SagrakHrvoje SagrakUdruga informatičke i komunikacijske djelatnosti (ICT) pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca predlaže skupnu objavu podataka o realiziranim javnim nabavama u ICT sektoru, smatrajući da bi to unaprijedilo transparentnost postupaka javne nabave i potaknulo tržišno natjecanje.

Predsjednik Udruge ICT-a Hrvoje Sagrak rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da bi podaci o realiziranim javnim nabavama proizvoda i usluga ICT sektora, koji su sada pojedinačno dostupni u Narodnim novinama i drugim registrima, mogli biti objedinjeni na odgovarajućem Vladinom portalu.

Ti podaci sadržavali bi informacije o tome tko je naručitelj, tko je pobijedio na natječaju, kolika je vrijednost ugovora te o stupnju njegova ispunjenja.

HUP-ova udruga ICT-a predlaže i skupnu objavu o izravnim pogodbama za održavanje softvera.

Najniža cijena ne garantira i najbolju ponudu

Sagrak kaže da je u javnim nabavama presudni kriterij najčešće najniža cijena što često rezultira neprimjerenim rješenjima, dampingom i obezvrjeđivanjem struke.

Druga mjera koju predlaže Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti je izmjena Pravilnika o amortizaciji kojim se propisuje obračun amortizacije (otpisa) dugotrajne materijalne i nematerijalne imovine koja se poreznom obvezniku priznaje kao porezni rashod.

U dijelu tog pravilnika koji se odnosi na informatičku opremu i softver, propisan je amortizacijski vijek od četiri godine i stopa amortizacije od 25 posto, a udruga ICT-a predlaže skraćenje roka na godinu dana i povećanje stope amortizacije.

Povećati stopu amortizacije


Tako bi, smatraju, poduzeća i to posebice mala i srednja, kroz porezne olakšice mogla osloboditi značajna sredstva koja bi mogla uložiti u informatizaciju poslovanja, a to bi donijelo više posla softverskim tvrtkama.

Prema procjenama iznijetim na konferenciji za novinare, ICT sektor u Hrvatskoj ove godine će u odnosu na prošlu pasti između 10 i 20 posto. U padu su narudžbe privatnog i javnog sektora dok istovremeno raste vrijednost projekata financiranih iz fondova Europske unije i Svjetske banke.

Vezane vijesti

'Hrvatska je u krizi, a vi pričate o partizanima i ustašama'

'Hrvatska je u krizi, a vi pričate o partizanima i ustašama'

Hrvatska udruga poslodavaca reagirala je na 'javnu polemiku' čelnih ljudi vodećih političkih stranaka u Hrvatskoj i upozorila ih da se ostave… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika