25.11.2009. / 14:40

Autor: Deutsche Welle

Afera kladionice: "Namjestili smo utakmicu i zaradili 20.000 eura"

Ovako je otprilike glasilo priznanje trojice igrača SC Verla, koje danas objavljuje njemački tisak. Radi se o prvim priznanjima aktera velike afere oko manipulacija nogometnih susreta. Njihov klub demantira priznanja

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaPo informacijama lista «Süddeutsche Zeitung» (SZ), tri igrača SC Verla (četvrta njemačka nogetna liga) priznali su da su u najmanje dvije utakmice u sezoni 2008./2009. bili "kupljeni". U planiranoj manipulaciji trebao je sudjelovati i još jedan nogometaš, no on je kratko prije dogovorenih utakmica odustao od plana - i otišao na bolovanje.

U središtu zbivanja oko SC Verla je, kako piše SZ, jedan 34-godišnji ekonomist, koji je uhićen prošlog tjedna zbog sumnje u organiziranje prijevare i trenutno se nalazi u pritvoru.

Unosan posao s kvotom 2,4

On je navodno igračima Verla platio najmanje 20.000 eura da svakako izgube u (za njihovu momčad posve beznačajnom) meču protiv drugih momčadi Borussije iz Mönchengladbacha i 1. FC Kölna.

SZ piše da je kladilačka mafija samo na pobjedu Kölna protiv Verla "uložila" ukupno 41.550 eura. Kvota je iznosila 2,4 - a zarada oko 100.000 eura. Bivši trener Verla, Mario Ermisch, izjavio je za minhenski list da su ga priznanja igrača "šokirala". "Nisam mogao vjerovati da su to napravili", dodao je.

Aktualno čelništvo Verla potvrdilo je danas (25.11.) da još uvijek nema spoznaja da su igrači priznali umiješanost u aferu. "Po mojim informacijama to se nije dogodilo. Igrači još nisu priznali suučesništvo - niti nama, a niti državnim pravnim organima", kazao je predsjednik Verla Peter Mankartz za agenciju DPA.

Verl je ipak u utorak suspendirao nogometaše Patricka Neumanna i Tima Hagedorna, za koje se sumnja da su primili novac za namještanje ishoda spomenutih susreta.

"Najveći skandal u povijesti europskog nogometa"

U aferi oko namještanja rezultata nogometnih utakmica pogođeno je preko 200 susreta u različitim natjecanjima. U Njemačkoj se radi o 32 utakmice, a u Hrvatskoj ima 14 "sumnjivih" parova. U javnost je prije nekoliko dana već procurila informacija da se radilo i o susretu Hajduka i Zadra, koji je odigran u prošloj sezoni. Hajduk je tada na gostovanju u Zadru pobijedio s 3:0. Istražni organi aferu su već nazvali "najvećim skandalom u povijesti europskog nogometa".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika