25.11.2009. / 19:45

Autor: Hina

Predsjedništvo EU: Počinjemo izradu nacrta pristupnog ugovora s Hrvatskom

"Postigne li Hrvatska dovoljan napredak, namjeravamo sazvati ad hoc radnu skupinu za izradu nacrta pristupnog ugovora na temelju teksta koji je pripremila Komisija", rekao je veleposlanik Per Sjoegren

Gordan Jandroković i Vladimir DrobnjakGordan Jandroković i Vladimir DrobnjakŠvedsko predsjedništvo EU-a najavilo je u četvrtak u Strasbourgu da bi uskoro moglo sazvati radnu skupinu za izradu ugovora za pristupanje Hrvatske, postigne li Zagreb dovoljan napredak u pripremama za članstvo.

"Postigne li Hrvatska dovoljan napredak, namjeravamo sazvati ad hoc radnu skupinu za izradu nacrta pristupnog ugovora na temelju teksta koji je pripremila Komisija", rekao je veleposlanik Per Sjoegren, koji je predstavljao švedsko predsjedništvo na sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska.

Sjednica o stanju pregovora

Zajednički odbor započeo je u srijedu popodne dvodnevni sastanak, koji će biti nastavljen u četvrtak ujutro.

Sastankom predsjedavaju zastupnik Europskog parlamenta iz Švedske, član EPP-a Gunnar Hokmark i Mario Zubović iz HDZ-a, zastupnik Hrvatskoga sabora.

Zajednički parlamentarni odbor EU-Hrvatska u srijedu je na dnevnom redu imao stanje pristupnih pregovora u svjetlu izvješća Europske komisije o napretku, zatim stanje u području pravosuđa i suradnju s Haškim sudom. U četvrtak će se razgovarati o povratku izbjeglica i zaštiti nacionalnih manjina, javnim nabavama, perspektivi EU-a s Lisabonskim ugovorom te o odgovoru EU-a na klimatske promjene i o hrvatskom stajalištu o tom pitanju.

O stanju pregovora i postignutom napretku govorio je glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak, dok je o pitanju pravosuđa i suradnje s Haaškim sudom govorio državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristijan Turkalj.

Zatvaranje tri poglavlja

Drobnjak je izvijestio sudionike sastanka da je upravo dobio službenu informaciju da će Hrvatska na konferenciji o pristupanju u petak u Bruxellesu zatvoriti pregovore u tri poglavlja - Financijske usluge, Energija, Zaštita potrošača i zdravlja. Time će se broj privremeno zatvorenih poglavlja popeti na 15. Drobnjak je istaknuo da je Hrvatska do sada ispunila šezdesetak mjerila za otvaranje ili zatvaranje od ukupno oko 120 mjerila.

Veleposlanik Sjoegren je rekao da predsjedništvo EU-a "sa žaljenjem ustvrđuje da glavni haaški tužitelj Serge Brammertz do sada nije izvijestio o napretku u suradnji s Haaškim sudom", unatoč tome što hrvatska vlada pokazuje znakove političke volje da riješi pitanje pristupa dokumentima. "To pitanje treba biti riješeno bez odgode, a izviješće tužitelja Brammertza Vijeću sigurnosti UN-a 3. prosinca pozorno će pratiti zemlje članice", rekao je veleposlanik Sjoegren.

Potpredsjednica Zajedničkog parlamentarnog odbora, socijalistička zastupnica iz Slovenije Tanja Fajon podržala je ideju da se u posebnu radnu skupinu za rješavanje pitanja topničkih dnevnika, koju je osnovala hrvatska vlada, uključe i stručnjaci izvan Hrvatske.

Neprihvatljivi dvostruki standardi

Ideju da se u traženje topničkih dnevnika uključe strani, policijski i sigurnosni stručnjaci i tako pomognu Hrvatskoj iznio je i parlamentarni izvjestitelj Hannes Swoboda u svom nacrtu izvješća o napretku Hrvatske.

Državni tajnik Kristijan Turkalj je istaknuo da je to bio hrvatski prijedlog, koji je tužitelju Brammertzu prenesen preko švedskog predsjedništva EU-a.

Turkalj je zatražio da se pri ocjenjivanju hrvatske suradnje ne koriste dvostruki standardi. "Neprihvatljivi su dvostruki standardi. Od nas se traže konkretni rezultati, a od drugih zemalja da učine sve što mogu", rekao je Turkalj, dodajući da to nije usmjereno protiv Srbije.

Turkalj je dodao da blokada poglavlja Pravosuđe i temeljna prava za Hrvatsku "sada postaje kontraproduktivna za naše napore u reformi pravosuđa".

"Iznimno je važno da se to poglavlje što prije deblokira. Da je Hrvatska spremna na punu suradnju govori i činjenica da je o tome zatražila i mišljenje sudskog vijeća Haaškog suda", rekao je Turkalj.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
4/1/09

miroljubiv, 25.11.09. 22:50

Niti JEDAN predsjednički kandidat nije se javno zauzeo za nas koji ne želimo ulazak Hrvatske u EU,jer sve što se nameće nekome,ovog puta svima,neće biti dobro za nikog.predlažem udruzi "More je kopno" da se primi lobiranja za slijedeći referendum oko ulaska Hrvatske u EU.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika