26.06.2004. / 00:00

Autor: Tanja Simić

INDIJA-PAKISTAN

PAKISTANSKI MILITARISTI UBILI 12 INDIJACA DAN UOČI PREGOVORA

PAKISTANSKI MILITARISTI UBILI 12 INDIJACA DAN UOČI PREGOVORA

Pakistanski militaristi su u noći sa petka na subotu ubili 12 stanovnika indijskog dijela Kašmira, uključujući i četvero djece, dan prije početka pregovora između Indije i Pakistana oko himalajske regije. Riječ je o jednom od najvećih napada usmjerenih na civile u toj nestabilnoj regiji, koji se dogodio u blizini glavnog grada indijskog dijela Kašmira Jammu, prenosi Reuters. ‘’Militaristi su ušli u selo oko pola dva u noći, provalili u kuće i pucali na sve pozaspale stanovnike’’, rekao je telefonom za Reuters policajac iz dotičnog sela. Policijski inspektor za regiju Jammu, u kojoj se nalazi napadnuto selo, objavio je da je u napadu poginulo sedmero ljudi i četvero djece te da je desetoro ranjenih, od kojih su četvorica u kritičnom stanju. Policija sumnja da je napad potaknut nedavnom televizijskom kampanjom na državnoj TV, u kojoj je prikazivana žena iz kašmirskog sela koja se naoružana pridružila obrani sela. ‘’Napad se dogodio na istom području koje je prikazano na televizijskoj kampanji’’, izjavio je za Reuters policijski inspektor i naglasio da je napad najvjerojatnije bio ulijevanje straha i znak upozorenja stanovnicima regije.
Do napada je došlo nekoliko sati prije nego što je pakistanski ministar vanjskih poslova Riaz Khokhar trebao stići u indijski glavni grad zbog pregovora o kašmirskom pitanju koji započinju u nedjelju. Dvodnevni pregovori između Khokhara i njegovog indijskog kolege Shashanka biti će prvi pregovori koji će se fokusirati na Kašmir od neuspjelog summita između pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa i indijskog premijera Atala Beharija Vajpayeeja sredinom 2001. godine.
Spor oko Kašmira bio je uzrok tri rata između Indije i Pakistana, od proglašenja nezavisnosti od Velike Britanije 1947. godine.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika