25.11.2009. / 22:57

Autor: Ana Smrečki

Rupa u zakonu: U juriš na Pantovčak bez potvrde o nekažnjavanju

Pitanje za miljun kuna moglo bi recimo glasiti, mogu li se kriminalci i ratni zločinci kandidirati za predsjednika države? Vjerovali ili ne, odgovor je da!

Predsjednički izboriPredsjednički izboriKandidature s potpisima za predsjedničke izbore su predane, one pravovaljane su odobrene, one nepotpune odbačene, no postavlja se pitanje je li naš zakon dovoljno rigorozan za tako važan postupak. Pitanje za miljun kuna moglo bi recimo glasiti, mogu li se kriminalci i ratni zločinci kandidirati za predsjednika države? Vjerovali ili ne, odgovor je da! Dokazuje to i slučaj Slavka Vukšića koji je u izbornu utrku krenuo s optužnicom za nezakonito iskapanje kamena vrijednog 1,3 milijuna kuna.

Čelnik države može biti osuđeni ratni zločinac ili osuđeni kriminalac

Kako piše Jutarnji list, prema Ustavu, svi hrvatski državljani imaju opće i jednako pravo glasa s navršenih 18 godina. Imaju i jednako pravo birati i biti birani, neovisno o tome nalaze li se pod istragom, optužbom ili su osuđeni za neko kazneno djelo. Zakon o izboru predsjednika države ne ograničava pravo građana da se kandidiraju. Time zapravo na čelo države može doći i osuđeni ratni zločinac ili osuđeni kriminalac. U istom dahu treba podsjetiti da primjerice u potrazi za određenim poslovima, vrlo često moramo donijeti potvrdu o nekažnjavanju.

Još jedna rupa u našem zakonodavstvu, pritom bi se mogla popuniti promjenom Ustava, koje pripremaju parlamentarne stranke. Izmjene koje reguliraju kandidiranje osuđenih osoba nitko od predstavnika parlamentarnih stranaka za sada nije spomenuo.

Vezane vijesti

Bespravna gradnja je i pravno i moralno pitanje

Bespravna gradnja je i pravno i moralno pitanje

Zakonski prijedlog o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama nije samo pravno nego i moralno pitanje, no s rješavanjem tog problema više ne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika