26.11.2009. / 08:42

Autor: Martina Čizmić

Hrvati za milijun dolara Pfizeru prodali svoje otkriće

Otkriće Generovih znanstvenika i suradnika sa Medicinskog fakulteta potvrđeno je i u Pfizerovim laboratorijima

Prof. dr. Slobodan VukičevićProf. dr. Slobodan VukičevićHrvati se uvijek vole hvaliti kako su pametan narod i kako im samo treba poštena prilika pa da to dokažu. Čini se da je to vrijeme upravo došlo.

Kako piše Večernji list, hrvatski su znanstvenici iz biotehnološke tvrtke Genera potpisali milijun dolara vrijedan ugovor o kupovini prava na otkriće proteina za razvoj lijeka za bubrežne bolesnike i to sa američkom farmaceutskom kompanijom Pfizer.

Dulji životni vijek bubrežnih bolesnika

Lijek koji će se razviti na temelju otkrića hrvatskih znanstvenika bolesnicima bi trebao omogućiti znatno dulje očuvanje funkcije bubrega i na taj način odgoditi početak dijalize.

Hrvatski su znanstvenici, pojašnjava dr. Slobodan Vukičević iz Genere, otkrili da kod bubrežnih bolesnika u krvi postoji protein atacin-toloid koji šteti tkivu bubrega i ubrzava oštećenje funkcije bubrega. Proizveli su antitijelo koje potiskuje štetno djelovanje proteina i na taj način znatno produžuje životni vijek bolesnika.

Otkriće Generovih znanstvenika i suradnika sa Medicinskog fakulteta potvrđeno je i u Pfizerovim laboratorijima, piše Večernji list.

Vezane vijesti

Ljudski mozak veći zbog timskog rada

Ljudski mozak veći zbog timskog rada

Timski rad mogao bi objasniti zašto se kod čovjeka razvio veći mozak, navodi se u rezultatima istraživanja irskih i škotskih znanstvenika koji su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika