26.11.2009. / 14:59

Autor: Martina Čizmić

Velika čistka: Vlada u borbi protiv korupcije u državnim tvrtkama

"Hvala dragom Bogu, uskoro će se raspisati natječaji za popunjavanje mjesta u nadzornim odborima pa više nećemo morati nositi to breme", rekao je Šuker koji je nedavno imenovan predsjednikom nadzornog odbora Ine

Premijerka Jadranka Kosor (Foto: Igor Šoban)Premijerka Jadranka Kosor (Foto: Igor Šoban)Prihvaćanjem antikorupcijskog programa za trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu, Vlada je prigodno na sjednici poručila kako je krenula u ozbiljnu čistku korupcije u javnim tvrtkama.

Kako je prilikom predstavljanja programa istaknula premijerka Kosor, ovim se programom nalaže nadležnim tijelima trgovačkih društava da 'jačaju integritet, odgovornost i transparentnost u radu, stvaraju preduvjet za sprječavanja korupcije na svim razinama te afirmiraju pristup nulte tolerancije na korupciju'.

3 cilja i 18 mjera za borbu protiv korupcije

"Radi ostvarenja ciljeva ovog Programa, a time i općih ciljeva Strategije, glavno težište programa stavljeno je na poboljšanje usluga javnog sektora s naglaskom na jačanje odgovornosti za uspješno ostvarenje zadaća i promicanje izgradnje integriteta i transparentnosti. Također, na obavljanje poslovanja na pravilan, etičan i ekonomičan način, ali i još 18 mjera sustavnog otklanjanja uzroka korupcije", rekla je premijerka.

Među zanimljivijim mjerama treba istaknuti obvezu isticanja na Internetu 'vizije i misije, općih i posebnih ciljeva, osnovnih organizacijskih vrijednosti i osnovnih principa javnih društava'. Također, uvodi se obveza potpisivanja izjave o povjerljivosti i nepristranosti za zaposlene na mjestima koja su ocijenjena visokim stupnjem korupcije.

Vlada također predlaže donošenje disciplinskog pravilnika kojim bi se propisale vrste i način provođenja disciplinskih mjera kod kršenja politike ili pravila etičkog ponašanja.

Izjava o integritetu na javnim natječajima

Zanimljivo je i da Vlada predviđa potpisivanje 'izjave o integritetu' s ponuditeljem roba u vrijednosti iznad 6 milijuna, odnosno radova iznad 12 milijuna kuna.

"Tom izjavom svi ponuditelji pismeno jamče korektnost u postupku i izostanak bilo kakve zabranjene prakse u vezi s postupkom nadmetanja. Tu je uključena korupcija ili prijevara, nuđenje, davanje ili obećavanje neke prednosti u natjecanju", pojasnila je premijerka.

Vlada predviđa i imenovanje povjerenika za etiku, odnosno osobe koja će biti zadužena za primanje pritužbi zaposlenika, građana i drugih osoba u vezi s neetičnim i koruptivnim ponašanjem zaposlenika.

"Mjerama koje je Vlada do sad provodila uspjeli smo stimulirati javna poduzeća na dodatne uštede koje se penju do 1,4 milijardi kuna. Većina poduzeća i dalje funkcionira dobro. Ostali će biti bolje nakon što Ina vrati dug državi, što bi trebalo biti do 29.12. ove godine. Nakon toga će i tvrtke poput HAC-a bolje funkcionirati", rekla je premijerka Kosor.

Kvalitetan materijal koji nemaju zemlje EU

Ministar prometa Božidar Kalmeta istaknuo je kako je 'ovo veoma kvalitetan materijal kakav nemaju ni zemlje Europske unije', a kojim bi se koruptivno djelovanje trebalo svesti na najmanju moguću mjeru.

"Nemamo što nego što prije ga implementirati", rekao je Kalmeta koji je tijekom svog izlaganja djelovao pomalo zbunjeno.

Ministar Šuker također je pozdravio donošenje takvog programa istaknuvši kako će se morati povećati odgovornost nezavisnih revizora čija će izvješća biti objavljivana na internetu.

"Hvala dragom Bogu, uskoro će se raspisati natječaji za popunjavanje mjesta u nadzornim odborima pa više nećemo morati nositi to breme", rekao je Šuker koji je nedavno imenovan predsjednikom nadzornog odbora Ine.

Borba protiv korupcije mora izrasti u kulturni pokret

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović istaknuo je potrebu za temeljitijim praćenjem razvoja događaja nakon što državna revizija provede svoj posao i objavi nalaz.

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac podržao je program istaknuvši kako na njegovom provođenju ne treba stati samo u državnim tvrtkama.

"Ovo neće biti dovoljno, ako borba protiv korupcije ne preraste u kulturni pokret i proširi se u društvu", rekao je na kraju Uzelac.

Premijerka Kosor najavila je i da će u sklopu borbe protiv korupcije raditi na promjenama Zakona o financiranju političkih stranaka u kojem će biti zauzet drugačiji pristup, ali nije precizirala točno što će se mijenjati.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
27/7/09

verina, 26.11.09. 16:04

Aha, protiv korupcije će se boriti oni koji je generiraju!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika