26.11.2009. / 16:01

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Rohatinski ukinuo limit za rast kredita: Bankama se vraća 137 milijuna kuna

U prvih deset ovogodišnjih mjeseci, u odnosu na kraj prošle godine, krediti banaka državi porasli za 35,7 posto, dok su gospodarstvu smanjeni za 0,4 posto, a također su smanjeni i stanovništvu za 3,6 posto.

Guverner HNB-a Željko RohatinskiGuverner HNB-a Željko RohatinskiGuverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski ukinuo je obvezu banaka da kod rasta kredita iznad 12 posto godišnje upisuju blagajničke zapise HNB-a, uz kamatnu stopu od 0,25 posto, priopćeno je danas iz središnje banke.

"Oko 137 milijuna kuna, koje je svega sedam banaka izdvojilo temeljem takve obveze, bit će bankama isplaćeno odmah nakon što stupi na snagu navedena odluka (osam dana od dana objave u Narodnim novinama), a najkasnije u roku sljedećih osam dana bit će im isplaćene i pripadajuće kamate", ističu iz HNB-a.

Usporavanje rasta kreditnih plasmana

Podsjećaju da je spomenutom obvezom središnja banka tijekom protekle tri godine, uz stanovite provedbene prilagodbe, usporavala previsoki rast kreditnih plasmana (koji je u pojedinim razdobljima bio i nekoliko puta brži od rasta bruto domaćeg proizvoda), kako bi sačuvala makroekonomsku i financijsku stabilnost u zemlji.

No, s nastupom i suočavanjem s posljedicama međunarodne financijske krize, opadala je sklonost banaka kreditiranju potencijalno rizičnijih sektora.

Porasli krediti banaka državi

Uz to, i povećano financiranje državnog proračuna od strane domaćih banaka u ovoj je godini istiskivalo s kreditnih izvora sektore gospodarstva i građana, na koje se ograničenje i odnosilo.

Tako su u prvih deset ovogodišnjih mjeseci, u odnosu na kraj prošle godine, krediti banaka državi porasli za 35,7 posto, dok su gospodarstvu smanjeni za 0,4 posto, a također su smanjeni i stanovništvu za 3,6 posto.

Na temelju raspoloživih pokazatelja o znatno usporenom kretanju plasmana banaka i saznanja o njihovom pojačanom oprezu glede kreditnog i pratećih rizika, ocijenjeno je da daljnje formalno ograničavanje kreditnog rasta nije potrebno, zaključuje se u priopćenju središnje banke.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika