27.11.2009. / 08:34

Autor: Hrvoje Šimičević

Pljačka u HAC-u: Prijeti li Kalmeti Polančecova sudbina

Odgovor na pitanje je li Kosor danas zapravo otpravila Božidara Kalmetu u zaborav ili će Vlada zajedno s Kalmetom još neko vrijeme mučenički mokriti uz vjetar, trebali bi saznati uskoro, vjerojatno prije službenog okončanja istrage o pljački u HAC-u

"Imam puno povjerenje u Polančeca. Ja i i ministar gospodarstva radimo svoj svakodnevni posao i da će tako biti sve dok istražni organi ne pošalju svoja izvješća".
(Jadranka Kosor nakon uhićenja bivšeg čelništva Podravke)

"Kalmeta ima moju potporu. Nitko ne može biti odgovoran za ono što nije znao ili za ono u čemu nije sudjelovao". (Jadranka Kosor nakon uhićenja bivšeg čelništva HAC-a)

Teško je u ovom trenutku procijeniti radi li se o naramku istinoljubivih (ali ipak) političkih fraza, ili je pak riječ o svojevrsnom obliku otpusnog pisma.

Pred HDZ-om teško razdoblje

Ako se naime radi o tome da je premijerka Jadranka Kosor svojim stavom - u kojem je svesrdno stala iza ministra Božidara Kalmete, jer 'on nije znao o kriminalu u HAC-u' - iskazala iskreno vjerovanje da jedan od najmoćnijih pojedinaca u državi nije imao saznanja o bilo čemu što se već godinama na očigled javnosti događa u njegovu resoru - onda je pred HDZ-ovom vlašću iznimno teško razdoblje.

Kad kažemo teško, onda mislimo prvenstveno u kontekstu postepenog stvaranja neminovne atmosfere, u kojoj će HDZ i Kalmeta biti primorani dokazivati javnosti da nisu bili upleteni u sramotne poslovne metode u HAC-u, a ne obratno. Naravno, uz pretpostavku da istraga nastavi svojim 'prirodnim' tijekom, pa kao takva i okonča. To je u ovoj državi ipak uvjetovana kategorija.

Tko je ubirao prljavi novac?

No, to je neka druga priča. Vratimo se stoga HAC-u. Naime, kralo se. Kralo se mnogo i kralo se sustavno. Samo je pitanje do koje je razine taj grabež išao i tko je sve ubirao prljavi novac, na hrvatskom jeziku poznat i kao 'novac poreznih obveznika'.

Kada bi se samo zbrojili novinski članci koji su u proteklih nekoliko godina nedvosmisleno ukazivali na mutež koja se događa u Ministarstvu prometa, svojom bi količinom i obujmom oni pomeli sve tiskane sumnje u kriminalne poslove u svim drugim ministarstvima zajedno. Dobro, zbog poštene borbe i odmjeravanja kriminalne potentnosti između potencijalnih oponenata, iz drugog dijela ringa eliminirat ćemo ministarstvo gospodarstva.Taj je resor ipak van bilo kakve kategorije.

Velika mutež

Treba međutim napomenuti kako ova mutež - počevši od suludih cijena po kilometru autoceste, nebrojenih natječaja bez natječaja, trulog nepotističkog sustava, reketarskog odnosa države s građevinskim kartelom, ili pak dvojbenih cestovnih ruta bez početka i kraja - do sada u pravosudunim okvirima nije deklarirana kao takva. Naime, kao mutež.

Doduše, jedini razlog tomu jest činjenica što nadležna pravosudna tijela do sada nisu pokazivala naročite interese da istraže navedenu tematiku, iako su obzirom na onu hrpicu novinskih napisa imala u najmanju ruku legitiman povod za nešto takvo.

Poljubac smrti

No, kada sve stavimo sa strane, dilema oko eventualne skrivene namjere Jadranke Kosor, spomenuta u prvoj rečenici ovoga teksta, postaje nešto kompleksnija, ako se samo prisjetimo kakva se atmosfera stvarala uoči pečaćenja političke sudbine potpredsjednika Vlade RH Damira Polančeca.

Kao što je vidljivo iz priloženih citata, premijerkine istovjetne izjave su bile usmjerene prema dvojici različitih tipova (i po moći i po partijskom utjecaju), ali kod onog prvog to se na kraju pokazalo kao fatalan poljubac smrti i jednosmjerna karta prema političkom stratištu.

Odgovor na pitanje je li Kosor danas zapravo otpravila Božidara Kalmetu u zaborav ili će Vlada zajedno s Kalmetom još neko vrijeme mučenički mokriti uz vjetar, trebali bi saznati uskoro, vjerojatno prije službenog okončanja istrage o pljački u HAC-u. Sjećate se, tako je odlepršao i Polančec Damir. Naime, presude ponekad znaju biti neugodne.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
19/10/07

cegljevo, 28.11.09. 13:45

ako se nastavi ovim tempom i šuker je vrlo blizu reda korupcije (podilaženje primaocima državne potpore, prije reda za proviziju.


registracija
29/11/09

Ivis, 30.11.09. 22:37

Nema tu prljavog novca. Cist je kao suza. Prljavi su lupezi. Treba ih na GOLI, kako bi pripremili nastambe za nadolazece
prijatelje. Tamo im uvesti ravnopravnost; zbog izbijegavanja buduce "zapovijedne odgovornosti"!! Zali se Bozo, da je krivac za sve bijede na svijetu! To je laz. Krivac je samo za kriminal u jednom ministranstvu, u Hrvatskoj, koje on vodi


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika