27.11.2009. / 10:45

Autor: Nacionalova redakcija

Ministrova odgovornost: Dva sporna posla koja je Kalmeta osmislio i proveo

Kalmetin grijeh je nepotrebno zaduživanje Autocesta Rijeka - Zagreb. Ta je tvrtka prema ugovoru o širenju koncesije, potpisanog od samog ministra, morala platiti Hrvatskim autocestama oko 200 milijuna eura za pravo građenja riječke obilaznice

Božidar KalmetaBožidar KalmetaNakon uhićenja bivših članova Uprave HAC-a i Slavena Žužula, resorni ministar Božidar Kalmeta odbacio je svu odgovornost za afere u toj državnoj tvrtki, pravdajući se da o njima nije imao saznanja i da ne može znati baš sve što se događa u tvrtkama koje su pod njegovom nadležnosti.

Međutim, prema pisanju Novog lista, postoje bar dva slučaja u kojima je Kalmeta direktno odgovoran za financijske gubitke koje je država pretrpjela. Kalmeta je, naime, u dva zakonski sporna posla, ne samo sudjelovao, nego ih je osmislio i provodio.

Dubrovnik - Doli

Prvi od njih je ugovor o gradnji dionice autoceste Dubrovnik - Doli, mosta na koridoru 5C i autoceste Zagreb - Sisak. Prema tvrdnjama riječkog dnevnika, Kalmeta nije smio odobriti potpisivanje tih ugovora, jer je znao da prethodno nije usvojen četverogodišnji plan cestogradnje, te da nije osigurano financiranje tih projekata.

Zbog toga su ti ugovori već danas štetni, država ih mora raskidati, a samim time otvara se opcija da građevinari tuže državu. Argument te tužbe mogao bi biti neoboriv jer su tvrtke na temelju ugovora dobile kredite od banaka, koje sada ne mogu vraćati.

Riječka obilaznica

Drugi Kalmetin grijeh je nepotrebno zaduživanje Autocesta Rijeka - Zagreb. Ta je tvrtka prema ugovoru o širenju koncesije, potpisanog od samog ministra, morala platiti Hrvatskim autocestama oko 200 milijuna eura za pravo građenja riječke obilaznice.

Zbog tog ugovora ARZ se dva puta nepotrebno zaduživao. jednom za gradnju obilaznice, a drugi put kako bi popunio proračun HAC-a. To je pogodovalo bankama i onima koji su dobili provizije, ali je istovremeno oštećen i državni proračun jer je država jamac za kredit kojim jedna državna tvrtka plaća drugoj državnoj tvrtki pravo građenja ceste čiji je vlasnik ta ista država, piše Novi list.

U ovim slučajevima, čini se, nije upitno postoji li odgovornost ministra, nego je pitanje postoji li želja i volja unutar same Vlade i nadležnih institucija da za tu odgovornost i odgovara.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika