27.11.2009. / 10:51

Autor: Martina Čizmić

Slovenci uzvraćaju: Terme Čatež ulaze u Adriatica.net umjesto Croatia Airlinesa

Od dokapitalizacije posrnulog turoperatora odustao je Croatia Airlines, a osim Termi Čatež, kao potencijalni partner spominje se i tajanstveni njemački ulagač, no o njemu u Adriatica.netu nisu željeli razgovarati

Boris Teški, Adriatica.netBoris Teški, Adriatica.netSapunica oko Adriatica.neta, turoperatora koji drži 35 posto organiziranog turizma u Hrvatskoj, dobila je novi nastavak.

Nakon što je grupa hrvatskih kompanija odlučila ući u adriatica.net dokapitalizacijom vrijednom 40 milijuna eura, pojavio se i strani partner koji je također zainteresiran za oživljavanje posrnulog Adriatica.neta.

Nacional.hr dobio je potvrdu da su se u pregovore uključile i slovenske Terme Čatež kao jedan od glavnih partnera. Kako su pregovori još uvijek u tijeku nije poznato koliko bi točno novca Slovenci bili spremni uložiti.

Tajanstveni njemački ulagač

Inače, vlasnik Termi Čatež, slovenski poduzetnik Bojan Petana, poznat je i kao izdavač ljubljanskog Dela, a ima i udio u najvećem istoimenom slovenskom distributeru novina. Ovo mu je ujedno i drugi pokušaj ulaska u hrvatski turistički sektor. Prvi su puta pokušali na natječaju kupiti Sunčani Hvar. No, tada su zbog cjelokupne 'antislovenske' klime odbijeni.

Otprilike u isto vrijeme, hrvatski je Agrokor bio zainteresiran za kupovinu slovenskog turoperatera Kompasa. No, kao odgovor na odbijanje Termi Čatež na Hvaru, ni Todoriću nije bilo omogućeno kupovanje slovenske tvrtke. Zanimljivo je da je Kompas nekoliko godina kasnije postao vlasništvo Adriatica.neta.

Osim Termi Čatež, spominje se i tajanstveni njemački ulagač, no o njemu u Adriatica.netu nisu željeli razgovarati, piše Business.hr.

Samo javna poduzeća bez financijskih problema

Tako ostaje poznato da će u posrnulog turoperatora ući poznate hrvatske tvrtke poput Saponije, Jollya i Agrokora, koji je izdavanjem obveznica od 400 milijuna eura i osigurao sredstva za dokapitalizaciju.

U Adriatica.netu ističu kako će u dokapitalizaciju ući i nekoliko javnih poduzeća, ali među njima zasigurno neće biti niti jedno javno poduzeće koje ima financijske probleme. Na taj bi se način u Adriatica.netu pokušali osigurati od daljnjeg posrtanja.

Pretpostavka je da će od ulaska u adriatica.net odustati Croatia Airlines, državni avioprijevoznik čiji poslovni rezultati nisu na zavidnoj razini. Kako čitavu operaciju financira Zagrebačka banka, teško je očekivati da će Croatia Airlines dobiti kredit vrijedan 2,5 milijuna eura čime bi dodatno opteretila svoju bilancu.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika