27.11.2009. / 13:20

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Osumnjičenicima za mutne poslove u HAC-u dvodnevni pritvor

Sumnja se da su bivši čelnici HAC-a novim natječajem pogodovali Skladgradnji jer su propisani uvjeti koje je ispunjavala isključivo ta tvrtka, a koja se i jedina javila na natječaj. Po njegovom završetku, HAC i splitska tvrtka potpisali su ugovor za bojanje tunela po cijeni od oko 150 kuna po četvornom metru

Marijo Lovrinčević i Jurica PrskaloMarijo Lovrinčević i Jurica Prskalo

Za petoricu osumnjičenih za malverzacije u Hrvatskim autocestama određen je danas dvodnevni istražni zatvor. Odluku je donio istražni sudac Zdenko Posavec, a zadržavanje im je određeno zbog eventualnog utjecaja na svjedoke i teške okolnosti pod kojima je kazneno djelo počinjeno, odnosno veličinu počinjene štete.

Podsjetimo, tereti ih se da su zlouporabama položaja i ovlasti to javno poduzeće oštetili za oko 22 milijuna kuna prilikom ugovaranja posla bojenja tunela Mala Kapela i Sveti Rok sa splitskom tvrtkom Skladgradnja, izvijestilo je Ravnateljstvo policije po dovršetku kriminalističkog istraživanja i privođenja osumnjičenih istražnom sucu.

Policija je protiv petorice jučer uhićenih u akciji "Nesklad" podnijela kaznenu prijavu kojom ih tereti za najteži oblik zlouporabe položaj i ovlasti, odnosno zlouporabe kojima je pribavljena znatna imovinska korist. Za to je Kaznenim zakonom predviđen kazna od jedne do deset godina zatvora.

Sv. Rok i Mala Kapela

Navodeći samo dužnosti osumnjičenih, ali ne i njihova imena, iz policije je priopćeno da je kriminalističko istraživanje provedeno nad bivšim predsjednikom uprave Juricom Prskalom, članom uprave Marijom Lovrinčevićem, direktorom Sektora za građenje Goranom Legcem i glavnim inženjerom projekta Bosiljevo-Sveti Rok Željkom Kandžijom te direktorom Skladgradnje Slavenom Žužulom.

U policiji kažu da je HAC s dvije poslovne udruge imao ugovorene građevinske radove u sklopu kojih je bilo predviđeno i bojenje dvaju tunela na autocesti A1 Zagreb-Split i to u iznosu od 2,6 milijuna kuna za Malu Kapelu i oko 2,4 milijuna kuna za Sveti Rok. No, prema odluci osumnjičenih, radovi bojenja tunela izdvojeni su iz prethodnih ugovora te je raspisana nova nabava s procjenom vrijednosti od čak 36 milijuna kuna.

Pogodovanje Skladgradnji

Sumnja se da su bivši čelnici HAC-a novim natječajem pogodovali Skladgradnji jer su propisani uvjeti koje je ispunjavala isključivo ta tvrtka, a koja se i jedina javila na natječaj. Po njegovom završetku, HAC i splitska tvrtka potpisali su ugovor za bojanje tunela po cijeni od oko 150 kuna po četvornom metru, što je, kažu u policiji, nerazmjerno viša cijena u odnosu na uobičajenu za te radove.

Nakon što je Skladgradnja izvršila poslove, provedena je naplata, čime je ostvarena protupravna imovinska korist u iznosu od oko 22 milijuna kuna, zaključili su u policiji.

Vezane vijesti

Hajdaš Dončić stopirao Linićeve kadrove?

Hajdaš Dončić stopirao Linićeve kadrove?

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Uprava Hrvatskih autocesta obustavila je natječaj za direktora Sektora naplate cestarine iako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika