28.11.2009. / 17:44

Autor: Deutsche Welle

Kako su Šapina & drugovi namještaljkama zaradili bogatstvo?

"Afera kladionice" po svemu sudeći ne ograničava se samo na nogomet. Po informacijama njemačkog magazina "Der Spiegel", manipulacija je bilo i u drugim sportskim disciplinama. U središtu zbivanja: Ante Šapina!

Milan Šapina; foto: ReutersMilan Šapina; foto: ReutersPo saznanjima njemačkog magazina, istražni organi trenutno ispituju i neke "sumnjive" košarkaške utakmice, odnosno teniske mečeve. Na listi je i jedan susret doigravanja u Bundesligi, njemačkoj košarkaškoj ligi.

Što se tiče namještaljki u nogometu, porastao je i broj liga u kojima je očito bilo neregularnih radnji. "Der Spiegel" javlja u subotu (28.11.) da je broj zemalja u kojima je bilo namještaljki sa devet porastao na čak 17!

Po dosadašnjim informacijama s kojima raspolaže njemački list, u idućim bi danima jedan osumnjičeni profesionalni nogometaš trebao "propjevati" o načinu funkcioniranja sustava.

On je navodno dobio šesteroznamenkasti kredit od kladioničarske mafije - koja ga je nešto kasnije "pritisnula" i prisilila da sudjeluje u manipulacijama utakmica.

Kako je funkcionirao posao?

"Der Spiegel" kao glavnog organizatora ilegalnih radnji navodi Antu Šapinu i njegove asistente. Šapina je prije desetak dana uhićen u Njemačkoj zbog sumnje da je sudjelovao u manipulacijama.

A namještaljki je očito (uz nogomet) bilo i u tenisu: spominje se jedan meć ženskih parova u marokanskom Fesu u travnju ove godine, odnosno, jedna utakmica iz doigravanja za njemačkog prvaka u košarci - u lipnju 2009.

"Der Spiegel" navodi i konkretne brojke koje dokazuju da je posao s namještanjima rezultata - izuzetno isplativ. Na bankovnim računima Ante Šapine u Aziji tijekom ove godine navodno se nagomilalo oko 3,5 milijuna eura.

Novac zarađen od manipulacija na kladionicama, preko tih računa je, piše njemački magazin, jedan muškarac ("Marc") koji živi u Maleziji.

Po saznanjima istražnih organa, "Marc" je dio Šapinine zarade na azijskim kladionicama transferirao preko Bank of China u Hong Kongu i u Maleziji u smjeru Engleske. Šapinin odvjetnik nije bio spreman komentirati pisanje "Der Spiegela".

Šapina u "elitnom" društvu

Kao najvjerojatniji posrednik na azijskom tržištu državno odvjetništvo u njemačkom gradu Bochum, identificira Malezijca Williama Beea Waha Lima. On je jedan od ključnih "igrača" ilegalne kladioničarske scene, piše "Der Spiegel.

U lipnju 2007. sud u Frankfurtu na Majni osudio ga je na dvije godine i pet mjeseci zatvorske kazne - zbog organiziranja kriminalne skupine. On je tada priznao da je namjestio šest utakmica u njemačkoj drugoj Bundesligi i nižim ligama, te dvije utakmice u prvoj austrijskoj ligi.

Lim je u međuvremenu pušten na slobodu, ali se ne zna točno gdje se nalazi. U siječnju 2008. protiv njega je izdan nalog za uhićenjem. Po pisanju "Der Spiegela", čelni ljudi međunarodne kladioničarske mafije znaju gdje se Lim nalazi - i redovito s njim komuniciraju.

U to "elitno" društvo spada i Hrvat iz Berlina - Ante Šapina.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

registracija
29/11/09

palcek, 29.11.09. 11:43

Njemačko pravosuđe propustilo je primjerenije kazniti braću Šapina prije pet godina kada su bili uhićeni zbog istih kriminalnih radnji tj.kladioničarskih namještaljki.Nadam se,da će ovoga puta biti malo duže u "Knastu"(zatvoru)jer tamo im je,uostalom,i mjesto.Svojom kriminalnom prošlošću, i sadašnjošću,berlinskim(njemačkim)Hrvatima nanijeli su veliku sramotu pa im ni molitve njihovog rođaka ,svećenika,neće pomoći da jednoga dana postanu pošteni ljudi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika