29.11.2009. / 11:56

Autor: Hina

Počinje suđenje nacističkom zločincu Johnu Demjanjuku

Starcu ukrajinskog podrijetla prijeti doživotni zatvor ako sud u Muenchenu presudi da je 1943. godine bio čuvar u nacističkom koncentracijskom logoru Sobiboru, danas u Poljskoj

Foto: ReutersFoto: ReutersNa sudu u Muenchenu u ponedjeljak počinje suđenje 89-godišnjem Johnu Demjanjuku, kojega se smatra jednim od posljednjih živućih velikih nacističkih zločinaca, optuženom za sudjelovanje u ubojstvu 27.900 židova u logoru Sobiboru u Drugom svjetskom ratu.

Starcu ukrajinskog podrijetla prijeti doživotni zatvor ako sud u Muenchenu presudi da je 1943. godine bio čuvar u nacističkom koncentracijskom logoru Sobiboru, danas u Poljskoj.

Demjanjuk je u svibnju protjeran iz SAD-a gdje je živio od 1952., nakon duge sudske bitke. Kao argument navodio je svoje loše zdravstveno stanje. Na kraju je medicinskim zrakoplovom prevezen u Njemačku i pred sudom bi se trebao pojaviti u invalidskim kolicima, ali američko i njemačko pravosuđe ocijenili su da je sposoban za suđenje.

Njegov sin John Jr. izjavio je pak iz njihova doma u Clevelandu da će mu otac zbog toga umrijeti. "Guraju ga u smrt, neće to preživjeti", kazao je on, ističući kako brojnim Nijemcima koji su bili čuvari u nacističkim logorima nikada nije suđeno, javlja agencija AFP.

Njemačka, koja je dugo sudila "samo visokim časnicima i predvodnicima nacističkog režima" promijenila je politiku "pristajući zadnjih godinu i pol suditi svim nacističkim zločincima koji su u stanju pojaviti se pred sudom", objašnjava Efraim Zuroff, direktor Centra Simona Wiesenthala iz Jeruzalema.

Demjanjuk je osoba bez državljanstva jer je izgubio američko državljanstvo 2002. kada je otkriveno da je skrivao svoju prošlost u nacističkim logorima, a njemačko nikada nije zatražio.

Tužitelji će imati velikih problema u dokazivanju slučaja jer dosad navodno nisu uspjeli pronaći nijednog svjedoka koji je Demjanjuka vidio u Sobiboru i jedina izravna svjedočanstva su pisane izjave danas preminulih svjedoka. Optužba stoga želi pokušati dobiti priznanje krivice tek povezivanjem činjenica: Demjanjuk je kao čuvar u Sobiboru proveo šest mjeseci 1943., a u tom je razdoblju u logoru ubijeno 27.900 židova, pa je on, dakle, sudjelovao u tim ubojstvima.

Demjanjuk je postao međunarodno poznat nakon što ga je Izrael 1988. godine optužio da je on "Ivan Grozni", odnosno Ivan Demjanjujk, zloglasni sadistički čuvar iz logora Treblinka koji je zatočenike ubijao golim rukama. Izraelski vrhovni sud ga je oslobodio 1993. nakon što je ustanovljeno da se radi o slučaju pogrešnog identiteta.

Foto: ReutersFoto: ReutersNjemački tužitelji smatraju da je ovaj John (Ivan) Demjanjuk bio običan SS-ov čuvar niskog ranga u Sobiboru.

Za Zuroffa suđenje u Muenchenu ključni je povijesni trenutak. "Otvaranje sudskog postupka protiv Demjanjuka ključno je iz više razloga. Prvo, jer je najtraženiji nacistički zločinac, prvi na listi koju objavljujemo, ali i zato što će mu se suditi za odgovornost za smrt 27.900 židova i što će se konačno doznati njegova točna uloga u mašineriji istrebljenja", izjavio je Zuroff.

Stotine novinara iz čitavog svijeta nadaju se da će moći izvještavati sa suđenja. Sud koji je nadležan jer je optuženi živio u tom području nakon rata, čini se prebukiran: njegova dvorana može primiti tek 150 osoba. Za sada je predviđeno 35 dana suđenja, po 90 minuta ujutro i popodne svakoga radnog dana.

Iako je u Njemačkoj živio sedam godina nakon rata, Demjanjuk, koji je ostatak života proveo kao radnik u tvornici automobila u SAD-u, jedva govori koju riječ njemačkog pa će mu na suđenju pomagati prevoditelj, piše dpa.

Vezane vijesti

Jedna neonacistička skupina zamijenila drugu

Jedna neonacistička skupina zamijenila drugu

Nakon zabrane neonacističke organizacije 'Nacionalni stroj' u Srbiji , organizirano javno ekstremno djelovanje pojedinaca i grupa sve više preuzima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika