29.11.2009. / 12:30

Autor: Hina

Glas za ksenofobiju: Švicarci danas odlučuju hoće li zabraniti minarete

Za švicarsku vladu, poslovne krugove i sve političare od ljevice do desnog centra zabrana gradnje minareta "izazvala bi nerazumijevanje u inozemstvu i štetila bi ugledu Švicarske".

Foto: ReutersFoto: ReutersŠvicarci se u nedjelju izjašnjavaju na referendumu o prijedlogu švicarske populističke Narodne stranke o zabrani gradnje minareta.

Za švicarsku vladu, poslovne krugove i sve političare od ljevice do desnog centra zabrana gradnje minareta "izazvala bi nerazumijevanje u inozemstvu i štetila bi ugledu Švicarske".

Nakon ranijih plakata kojima se poziva na protjerivanje stranih "crnih ovaca" iz Švicarske, propaganda populističke krajnje desnice za ovaj referendum opet je izazvala skandal. Njezini plakati pokazuju muslimanku, pokrivenu velom ispred švicarske zastave prekrivene minaretima, čija stilizirana silueta podsjeća na rakete.

Prizori mržnje

Taj prizor "izaziva mržnju", osudilo je švicarsko savezno povjerenstvo protiv rasizma (CFR), dok je Odbor za ljudska prava UN-a izrazio zabrinutost kampanjom.

Katolička i protestantska crkva kao i predstavnici židovske i muslimanske zajednice jednoglasno su osudili projekt. "Strah je loš savjetnik", upozorili su katolički svećenici.

53 posto Švicaraca protivi se inicijativi

U Švicarskoj ima prema najnovijim vladinim statistikama oko 400.000 muslimana, od čega su 50.000 praktični vjernici. U Švicarskoj ima 7,5 milijuna stanovnika što islam čini drugom vjeroispovijesti u zemlji nakon kršćanstva. Mnogi od muslimana ratne su izbjeglice iz BiH.

Prema zadnjoj anketi, 53 posto Švicaraca protivi se inicijativi. Dosad su u Švicarskoj podignuta četiri minareta pored džamija.

Vezane vijesti

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Čelnica mianmarske oporbe Aung San Suu Kyi dočekana je u četvrtak u UN-ovu sjedištu u Ženevi uz burne ovacije oko četiri tisuće sudionika Međunarodne… Više

Komentari

registracija
4/1/09

miroljubiv, 29.11.09. 13:06

Poanta svega je da se narod ipak pita za mišljenje,za razliku od naše letargične mase dokoličara koji samo cvile prepasivno kad ih se udari po džepu,a sve ostalo će netko drugi obaviti umjesto nas.ništa nije mračnije i na rubu duševnih bolesti,kad se umreže vjere jedna protiv druge,a pacijenata za ubrizgavanje vidim ima i u Švicarskoj.naši političari neće niti iz ovog referenduma naučiti ništa,jer oni sve znaju umj.svakog.


registracija
16/11/09

simo, 29.11.09. 16:31

Mislim da su i Slovenci po pitanju đamija postupili kao Švicarci,neznam dali su ustrajali u tome?
Smatram da su naši političari svijesni tih stvari isto kao i važnosti vlastitog teritorija, pa zar stvarno misliš da smo mi u situaciji zauzeti dvrdi stav?Sjeti se kako je prošlo Sanaderovo do zadnjeg tvrdo NE Sloveniji.Isto tako bi bilo po bilo kojem pitanju.Da referendumu!


registracija
16/11/09

simo, 29.11.09. 16:45

Ipak je ovaj potez Švicaraca Ksenofoban i nije na ponos jednoj naciji.
Nebi trebalo baš u svim pitanjima opterećivati narod.I Hitler je 1932g s dvije uzastopne parlamentarne pobjede osvojio vlast u Njemačkoj i imao je nažalost veliku potporu naroda.A to pokazuje da narod baš i nije uvijek u pravu.


registracija
16/11/09

simo, 29.11.09. 16:46

Jedino kad se glasa za HDZ!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika