29.11.2009. / 20:34

Autor: Ana Smrečki

Hrvatska na vrhu smrtnosti od raka u Europi

Onkolozi pritom poručuju da mogu izliječiti 50 % zloćudnih bolesti, ali da sami građani mogu učiniti puno više. Rak je primjerice u 90% slučajeva uzrokovan pušenjem

Bez cigareta do zdravljaBez cigareta do zdravljaPrema najnovijim podacima o smrtnosti od raka u zemljama EU, iz godine u godinu vidljiv je znatan pad. Hrvatska se tim pozitivnim trendom ne može pohvaliti. Najnovije europsko izvješće objavljeno u Annals of Oncology pokazuje da broj umrlih kod nas raste. U Hrvatskoj, pritom godišnje od raka pluća umre oko 3000 osoba, piše Jutarnji list.

Stručnjaci upozoravaju da u europskim zemljama gdje se troši više alkohola i cigareta ima više oboljelih od raka pluća, ždrijela i jednjaka te želuca i debelog crijeva. Tamo gdje je prekomjerna konzumacija cigareta i alkohola regulirana zakonom, vidljivi su pomaci. Za pozitivne trendove u zemljama EU zaslužna je zabrana pušenja u javnim prostorima i smanjenje potrošnje cigareta, čime se automatski smanjio broj oboljelih i umrlih od raka pluća i bronha.

Upravo je tim putem krenuo i naš resorni ministar Darko Milinović koji je «Zakonom o zabrani pušenja na javnim mjestima» pokušao mijenjati loše životne navike Hrvata.

'Bolje spriječiti nego liječiti'

Onkolozi pritom poručuju da mogu izliječiti 50 % zloćudnih bolesti, ali da sami građani mogu učiniti puno više. Rak je primjerice u 90% slučajeva uzrokovan pušenjem. Kada bi se građani 'ostavili cigareta' broj umrlih bi se u Hrvatskoj smanjio sa 3000 na 300 osoba.

Europsko onkološko društvo savjetuju prevenciju zloćudnih bolesti, što se u prvom redu može postići zakonom i edukacijom. U narodu bi rekli 'Bolje spriječiti nego liječiti', jer lijekovi koji su namijenjeni oboljelima od karcinoma nisu toliko djelotvorni, koliko sami možemo utjecati na svoje zdravlje i spriječiti nastanak bolesti.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika