30.11.2009. / 07:15

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Rusi ulažu milijardu eura u bosansku naftnu industriju do 2015.

"Zarubezhneft" odnosno "Neftegazinkor" u predstojećem razdoblju također planiraju kupovati i graditi benzinske crpke ne samo u BiH nego i u Hrvatskoj i Srbiji

U rafineriju u Bosanskom Brodu planira se uložiti milijardu euraU rafineriju u Bosanskom Brodu planira se uložiti milijardu euraBosna i Hercegovina bi u sljedećih nekoliko godina mogla postati naftna sila na Balkanu, ako se ostvari plan ruskih vlasnika rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. Oni u sljedećih 5 godina planiraju uložiti u tu rafineriju milijardu eura, kako bi ostvarili što veći utjecaj na regionalnom tržištu naftnih prerađevina.

Predstavnici ruske tvrtke "Zarubezhneft", odnosno njene podružnice "Neftegazinkor", koje su uz rafinerije u Brodu i Modriči od prije godinu dana vlasnici i poduzeća "Petrol" u čijem je posjedu više od stotinu benzinskih crpki na području Republike Srpske, potvrdili su u petak u Bosanskom Brodu namjere ulaganja.

Nova proizvodna linija

Predsjednik uprave "Neftegazinkora" Jurij Smirnoff, najavljujući nove investicije, kazao je kako se iduće godine u tim postrojenjima može očekivati puštanje u pogon nove proizvodne linije kapaciteta tri milijuna tona nafte.

Direktor brodske rafinerije Aleksandar Litvinjenko kazao je kako je u pogonima u Bosanskom Brodu, u koje je do sada uloženo oko 90 milijuna eura, samo ove godine prerađeno oko milijun tona sirove nafte te kako će u 2010. u modernizaciju pogona biti uloženo 107 milijuna eura.

Brodska rafinerija počela je ove godine proizvoditi dizel goriva po standarima koji vrijede u Europskoj uniji a najavljeno je kako nakon modernizacije slijedi i proizvodnja benzina europske kvalitete.

"Zarubezhneft" odnosno "Neftegazinkor" u predstojećem razdoblju također planiraju kupovati i graditi benzinske crpke ne samo u BiH nego i u Hrvatskoj i Srbiji.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika