30.11.2009. / 07:50

Autor: Hina

Gotovo trećina zaposlenih u Sloveniji prima plaće niže od 600 eura

Radikalniji potezi vlade ugrozili bi fiskalnu stabilnost, rekao je Gaspari koji je prije preuzimanja dužnosti u sadašnjoj vladi niz godina bio ministar financija, a onda jedan mandat i guverner centralne banke

Mitja GaspariMitja GaspariGotovo trideset posto zaposlenih u Sloveniji prima neto plaće niže od 600 eura pa su zahtjevi sindikata da se na taj iznos podignu minimalne plaće za puno radno vrijeme nerealne, ocijenio je u nedjelju u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV slovenski ministar za europska pitanja Mitja Gaspari.

Minimalna plaća sada iznosi 431 euro neto, a za njezino povećanje na 600 eura u subotu se u Ljubljani na prosvjedima okupilo tridesetak tisuća sindikalnih aktivista, radnika i studenata.

"250.000 zaposlenih prima plaću ispod 600 eura neto i taj se problem više ne može rješavati porezima", rekao je Gaspari odbacujući mogućnost da država radikalno smanji poreze i doprinose koje plaćaju poslodavci.

Nulta stopa poraza na minimalne plaće?

Umjesto toga, najavio je da vlada razmišlja o uvođenju nulte porezne stope na dohodak za zaposlene koji primaju minimalne plaće. Riječ je o 21.000 zaposlenih, a u tu svrhu vlada bi se u proračunu za iduću godinu trebala smanjiti izdatke za 400 milijuna eura.

Radikalniji potezi vlade ugrozili bi fiskalnu stabilnost, rekao je Gaspari koji je prije preuzimanja dužnosti u sadašnjoj vladi niz godina bio ministar financija, a onda jedan mandat i guverner centralne banke.

Gaspari je sindikate koji zahtijevaju 30 postotno povećanje minimalnih plaća, a u isto vrijeme kritiziraju najavu zdravstvene i mirovinske reforme, upozorio da je jedno i drugo nemoguće ako se podržava sadašnju vladu u njenim nastojanjima da osigura financijsku stabilnost i osigura strukturalne reforme kako bi slovenska ekonomija iz krize izašla jača.

Gaspari je sindikate pozvao da se vrate socijalnom dijalogu kroz ekonomsko-socijalno vijeće kako bi se našlo realno rješenje za sadašnju situaciju.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika