30.11.2009. / 12:33

Autor: Hina

Trideset financijskih grupacija probno prati prekogranične sistemske rizike

Probno praćenje organizirano je kako bi utvrdio model nadzora financijskih institucija koje posluju u više zemalja

Goldman Sachs je među odabranim bankamaGoldman Sachs je među odabranim bankamaTrideset financijskih institucija odabrano je za testiranje novog sustava nadzora sistemskih rizika koji sa sobom donose prekogranične financijske aktivnosti, izvijestio je u ponedjeljak poslovni dnevnik Financial Times.

Prema pisanju tog lista, uz 24 banke iz Velike Britanije, kontinentalne Europe, Sjeverne Amerike i Japana, na popisu se nalazi i šest osiguravatelja - Axa, Aegon, Allianz, Aviva, te Zuerich i Swiss Re.

Cilj - pravovremeno sprečavanje širenja sistemskih rizika

Od europskih banaka na popisu se, među ostalim, nalaze Unicredit, Banca Intesa, Credit Suisse, Societe Generale, BNP Paribas, Santander, BBVA, Deutsche Bank, te ING.

Popis su sastavili regulatori u okviru međunarodnog Odbora za stabilnost financijskog sustava (FSB), sa ciljem pravovremenog sprječavanja širenja sistemskih rizika u slučaju buduće krize. Odbor djeluje u okviru Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Švicarskoj, a članovi su mu središnje banke i ministarstva financija.

Osiguravatelje se smatra važnima za financijski sustav zbog opsežnih zajmodavnih aktivnosti, kao u slučaju Avive, odnosno razvijenog poslovanje s kompleksnim financijskim inženjeringom, kao u slučaju Swiss Rea.

Nadzor bi trebali preuzeti nadzorni odbori

Probno praćenje organizirano je kako bi utvrdio model nadzora financijskih institucija koje posluju u više zemalja. Tu bi zadaću trebali preuzeti nadzorni odbori, sastavljeni od regulatora iz glavnih zemalja u kojima neka banka ili osiguravatelj djeluje.

Od američkih se financijskih institucija na popisu nalaze Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Bank of Ameirca-Merrill Lynch i Royal Bank of Canada, a od japanskih Mizuho, Sumitomo Mitsui, Nomura i Mitsubishi UFJ.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika