29.06.2004. / 00:00

Autor: Petar Šego

HRVATSKA

DONESEN PRAVILNIK O SNIŽENJU CIJENA LIJEKOVA


Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi donijelo je pravilnik po kojemu proizvođači i veletrgovci lijekovima moraju od početka kolovoza sniziti cijene tako da originalni lijekovi budu 15, a generički 30 posto jeftiniji od istih lijekova u Italiji, Francuskoj, Sloveniji, Španjolskoj i Češkoj. Pravilnik stupa na snagu 5. srpnja, nakon čega proizvođači i veletrgovci imaju 30-dnevni rok u koje trebaju sniziti cijene lijekova. Cijene će se određivati jednom godišnje sukladno donesenom pravilniku.
Ako u roku od 30 dana veletrgovci i prodavači ne usklade cijene s pravilnikom, proizvođači i veletrgovci neće moći sudjelovati na tržištu lijekova. Nadzor će obavljati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), a svako kršenje pravilnika će se prijavljivati Ministarstvu zdravstva. Iako su cijene lijekova u Hrvatskoj niže od cijena u razvijenim europskim zemljama, Ministarstvo zdravstva smatra da ipak nisu dovoljno niske s obzirom na BDP koji Hrvatska ostvaruje. Ministar zdravstva Andrija Hebrang je izjavio da ima pravo intervenirati u cijenu lijekova u slučaju ugroženosti normalne opskrbe lijekovima zbog čega bi moglo doći do kolapsa zdravstvenog sustava.
Prva reakcija Plive je bila iznenađenost zbog donošenja pravilnika s obzirom na pregovore o sniženju cijena koji se vode u HZZO-u. Pliva razmatra mogućnost povlačenja jeftinih Plivinih lijekova sa tržišta, koji bi poštivanjem pravilnika postali neprofitabilni.

Vezane vijesti

Plivi uručen certifikat Poslodavac partner

Plivi uručen certifikat Poslodavac partner

Na prigodnoj svečanosti Plivi je uručen Certifikat Poslodavac Partner koji se dodjeljuje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Certifikat je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika