01.12.2009. / 08:30

Autor: Andrea Belin

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

U Hrvatskoj su do sada registrirane 784 osobe oboljele od HIV-a, 298 osoba oboljelo je od AIDS-a, a 161 je osoba umrla. U 2009. godini, do kraja listopada, ustanovljeno je 47 novih slučajeva, među kojima još uvijek dominira homoseksualni put prijenos

Prvog dana u mjesecu prosincu obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a s ciljem da se različitim aktivnostima informira javnost o toj zaraznoj bolesti, da se ukloni diskriminacija prema oboljelima te da se skrene pozornost na opasnosti koje donosi rizično ponašanje.

Zahvaljujući intenzivnim, kontinuiranim i sustavnim mjerama, Hrvatska spada u zemlje s niskom razinom infekcije HIV-om te relativno mali brojem oboljelih od AIDS-a.

Broj oboljelih u Hrvatskoj

Naime, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj su od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze, do sada registrirane 784 osobe oboljele od HIV-a, 298 osoba je oboljelo od AIDS-a, a 161 osoba je umrla.

U 2009. godini do kraja listopada, ustanovljeno je 47 novih slučajeva, među kojima još uvijek dominira homoseksualni put prijenosa. Premda se Hrvatska još uvijek ne ubraja u zemlje u kojima je velik broj zaraženih HIV-om, u Hrvatskoj udruzi za oboljele od HIV-a (HUHIV) ističu kako broj oboljelih konstantno raste. To nam je potvrdila i savjetnica u udruzi, Ivana Crnčić.

Broj oboljelih konstantno raste

„Godišnje se broj oboljelih osoba poveća za 10%", kazala je Crnčić za portal Nacional.hr i dodala kako se najveći broj novih slučajeva otkriva u dobnoj skupini od 25 do 49 godina, što ukazuje na nedovoljnu informiranost i upućenost u problem HIV-a u seksualno najaktivnijoj populaciji. Upravo zbog toga, HUHIV konstantno pokušava podići svijest o nužnosti testiranja, ali i podizanja svijesti o samoj bolesti i rizicima.

Projekti HUHIV-a

„U ovoj godini pokrenuta je kampanja promicanja i poticanja na besplatno i anonimno testiranje. Sa grupom Ramirez i Darkom Drinovcem snimljen je i spot za pjesmu „Sedam" koja govori o testiranju i čekanju rezultata. Testiranje je promovirano kroz promociju spota i koncerte, a ono što nam je velika želja je da se u Hrvatskoj ustanovi i Nacionalni dan testiranja, što se nažalost još nije dogodilo", kazala je Crnčić za Nacional.hr.

Osim toga, pokrenuta je i kampanja STOP AIDS kojom su edukativni materijali i plakati postavljeni na 15 fakulteta, 70 domova zdravlja i 238 površina u javnom prijevozu diljem Hrvatske.

Zaštita

Doduše, rad HUHIV-a pomaže i Durex , vodeći svjetski proizvođač prezervativa. Oni ističu kako apsolutno sigurnost od HIV-a pruža jedino apstinencija i doživotna vjernost partnera. Svaki drugi spolni odnos bez prezervativa je rizičan. Osim za HIV, prezervativi od lateksa nepropusni su za virus heres simpleksa, virus hepatitisa B, citomegalovirus, za klamidije...

Rezultati jednog istraživanja koje je provedeno nad studentima, pokazali su da je spolno aktivno 66% studenata i 56% studentica. Većina njih prezervative ipak koristi samo povremeno. Zbog takvih zabrinjavajućih rezultata HUHIV i Durex poručuju javnosti da se informira o problemu HIV/AIDS-a, o načinima na koje se bolest prenosi i na koje se ne može prenijeti. Oni žele ukazati da se HIV može dogoditi svakome, ali da je ujedno to vrlo lako spriječiti.

Vezane vijesti

Elton John kritizirao "fašiste" koji stigmatiziraju zaražene

Elton John kritizirao "fašiste" koji stigmatiziraju zaražene

Britanski skladatelj i pjevač Elton John nazvao je "fašistima i budalama" one koji stigmatiziraju oboljele od AIDS-a i pozvao je vlade da ne smanjuju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika