Objavljeno u Nacionalu br. 733, 2009-12-01

Autor: Srećko Jurdana

Surova politika

SDP želi srušiti Vladu na njezinim pozitivnim potezima

Srećko JurdanaSrećko JurdanaU raspravama o političkom statusu Božidara Kalmete - ministra prometa i veza - koje zadnjih dana dominiraju na hrvatskoj javnoj sceni, nije politički presudno je li on nešto znao o malverzacijama u Hrvatskim autocestama. Vjerojatno je znao, no dramaturgija zbivanja složenija je od te spoznaje. Bitno je pitanje, među ostalim, treba li Jadranka Kosor smjenjivati svoje ljude, tj. spomenutoga gospodina Kalmetu, po diktatu Zorana Milanovića. Je li baš šef SDP-a zajedno sa svojim simpatizerima pozvan ili kompetentan da premijerki određuje tempo njezinih poteza? Po čemu bi on zaslužio taj status pravedničkoga arbitera elegantiae? Na sve pozitivne pomake u državi, koje je gospođa Kosor u razmjerno kratkom vremenu uspjela proizvesti, gospodin Milanović i njegov dramski krug relansirali su isključivo izrazima ljutnje, otvorenim vrijeđanjem premijerke i Vlade, podcjenjivanjem i neprestanim radikalističkim proširivanjem svojih površno obrazloženih zahtjeva. Cijeli taj spektar gesta i grimasa mogao bi se jednostavnije protumačiti i kao manifestiranje ljubomore. Nakon Sanaderova slučaja očekivali su nezaustavljivo urušavanje HDZ-ova sustava vlasti, a kad su shvatili da se događa nešto potpuno suprotno, spontano su počeli pribjegavati metodologiji buke i bijesa.


Čini se da je predsjedniku Mesiću jasan taj kontekst zbivanja, i nije bez razloga odlučio publici uskratiti svoje konkretno izjašnjavanje o pitanju Kalmetine ostavke. Ograničio se na konstataciju da u Hrvatskoj danas postoji klima za obračun s korupcijom, i da Kalmetina ostavka ovisi o Kalmeti. Dakako: za eliminaciju visoke korupcije u zemlji potrebno je kreirati adekvatnu političku klimu i osigurati slobodan manevarski prostor istražno-represivnim institucijama. Za razliku od svojih prethodnika, premijerka u tome uspijeva, i umjesto da je - zbog općeg interesa - na suptilnije načine podrži u tim naporima, gospodin Milanović pokušava je natjerati da na kraju smijeni samu sebe i vlast na tanjuru isporuči njemu. Takav film malo se gdje može vidjeti.
Korupcija u Hrvatskoj ne postoji od jučer. Kad su SDP i Račan svojedobno došli na vlast, čvrsto se pretpostavljalo da će se obračunati s kriminalom iz Tuđmanova vremena. Narod ih je, uostalom, zbog toga i izabrao. Nisu učinili ništa, apsolutno ništa osim generalnoga zataškavanja. Sve su tada - u ime "mirne tranzicije", kao i zaštite nekih svojih korupcijom kontaminiranih saveznika - pomeli pod tepih. Kad su nakon četiri godine opet prešli u oporbu, nastavili su s komfornim izigravanjem neustrašivih boraca za pravdu, odnosno s kontinuiranim zamornim kvocanjem iz saborskih fotelja, koje kulminira upravo u trenutku kad je nekakav realan obračun s korupcijom u Hrvatskoj napokon započeo. Apetite hrvatske uhranjene opozicijske kokoši doista nije lako zadovoljiti.

Milanoviću je trebala vječnost dok nije odlučio u Saboru podržati sporazum sa Slovenijom, i svoje besmisleno oklijevanje opravdavao je u kuloarima filistarskom tezom kako za SDP nije taktički produktivno bezuvjetno solidariziranje s potezima Vlade, pa makar oni bili i prihvatljivi. Ta bi se taktika kalkuliranoga poricanja vrijednosti protivnikovih aduta mogla shvatiti kad je riječ o manje važnim pitanjima, no potpuno je nerazumljiva ako se primjenjuje na jedan esencijalan međunarodni sporazum koji Hrvatskoj težak teret skida s vrata, i koji podupiru i Europa i Amerika. I kad je riječ o fenomenu korupcije, agresivnost SDP-a nema mnogo veze s državničkom mudrošću. Jadranku Kosor podvrgavaju pritiscima u trenutku kad je oslobodila prostor za važne pravosudne akcije, i kad joj popularnost u javnosti raste proporcionalno sa skepsom koju njezini potezi izazivaju u stranci. Otpuhala je Damira Polančeca, jednog od Sanaderovih glavnih stratega. SDP i njegovi medijski istjerivači pravde traže sad od nje da isto to učini s Kalmetom, no premijerka doista nema posebnoga razloga za posvemašnji autodafe.



Kao prvo, s udaljavanjem politike iz sfere pravosuđa - koje je odmah dovelo do promjene pristupa korupciji, smjene Polančeca, senzacionalnih istraga u Podravci, HAC-u itd. - premijerka je na međunarodnoj sceni stekla izniman kredibilitet i nema potrebe da ga produbljuje naglom eskalacijom interne revolucije u HDZ-u. Potpora njezinu djelovanju ne ovisi o Kalmetinu odlasku ili ostanku, a osim toga, politički kompetentnim promatračima u Hrvatskoj i izvan nje jasno je da se bitne promjene - ako se provode racionalno - uvijek odigravaju po određenom tempu koji ne ugrožava stabilnost sustava. To ne znači da je u pravu uzdrmani starosjedilac "barba Luka", predsjednik Sabora koji je - u svojoj uznemirenosti situacijom oko Kalmete - počeo razvijati tezu da se stanje u HDZ-u treba zacementirati, i da nakon Polančeca nikakvim daljnjim promjenama nema mjesta. Naprotiv; kontinuirano mijenjanje svijesti i kadrova iz korumpirane garde, ili kadrova čije je vrijeme isteklo, za HDZ je nužno, zapravo neizbježno, ali po tempu i načinu koji ne će proizvesti instantni kaos, nego trajniju kvalitetu.
Odgovornost sposobnog
političkog operativca

Metodološki promatrano, Jadranka Kosor mogla bi sa svojim dobrim političkim instinktima i energijom eliminirati rezidue moći korumpirane nacionalističke oligarhije i HDZ na kraju doista transformirati u modernu stranku "desnog centra", kao što su pripadnici umjereno-demokratskih struja u trenutku globalnoga urušavanja komunizma nekadašnji SKH uspjeli transformirati u modernu stranku "lijevog centra", tj. u SDP. No što se aktualnoga slučaja gospodina Kalmete tiče, odluka je više na njemu, a manje na premijerki. Ministar Kalmeta nesumnjivo ima razloga da se suoči s moralnom odgovornošću za sve ono što se zbivalo u njegovim resorima, što ne znači da se na njega treba automatski primijeniti Polančecov model prinudnoga i potpunoga povlačenja sa svih funkcija, kakav traži SDP. Na raspolaganju mu stoji "way out" koji se može smatrati prihvatljivim: da se po vlastitoj odluci povuče s funkcije ministra, ali ne i iz politike.

Kao sposoban politički operativac mogao bi ostati na položaju potpredsjednika HDZ-a i izravno se uključiti u akcije protiv korupcije, ali sad lišen funkcionalne involviranosti koja ga paralizira. Zbacio bi sa sebe teret i od negativno obojenog objekta napada postao bi pozadinski subjekt u odlučivanju o pozitivnim reformatorskim procesima. Oporbu bi lišio argumenata za galamu, a HDZ-u bi olakšao šokove mijena i ostavki, i razvoj interne partijske dramaturgije ujedno zadržao pod nadzorom. Predočeni scenarij gospođa Kosor mogla bi bez logičkih poteškoća obraniti i pred neposrednim oponentima, i pred strankom, i pred generalnom publikom.

Na HTV-u pobune, nedoumice i oklijevanja

Na HTV-u se već mjesecima vodi rat sviju protiv svih, novinari se bune, udružuju u gerilske interesne skupine, ravnatelj dijeli otkaze koje nije u stanju provesti, i tako dalje. Programsko vijeće ponovno je odgodilo raspravu o odgovornosti i smjeni rukovodstva. Čini se da Vanja Sutlić - glavni ravnatelj HRT-a - nije još smijenjen samo zato što u političkoj sferi ne znaju koga bi doveli na to mjesto. Zbog istog je razloga, uostalom, svojedobno bio i postavljen za ravnatelja, kao mlako neutralno rješenje koje odgovara svima. Danas, međutim, ne odgovara više nikome. Mnogi koji su ga podržavali očekivali su da će barem minimalno unaprijediti loš program i ukupnu kulturološku sliku HTV-a, no jedino što je napravio, to je unaprijeđenje birokratiziranoga kaosa.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 01.12.09. 09:47

Super! Svaka čast!


registracija
15/3/08

Sandzo, 03.12.09. 09:33

hahaha, opet nadasve duhovit otklon ka desno...eto, jadranka iz konzerve je kompetentna za svoj posao. nabolje je kad se u njega ne mjessa.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika