01.12.2009. / 08:48

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Javna rasprava u Haagu: I Hrvatska pred sudom brani neovisnost Kosova

Međunarodni sud pravde pozvao je nakon odluke UN-a sve države članice koje posjeduju mjerodavne podatke o tom pitanju da sudjeluju u postupku

U utorak pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu počinje javna rasprava o zakonitosti neovisnosti Kosova. Predstavnici Kosova, Srbije i 29 zemalja do 11. prosinca mogu iznijeti svoje argumente za i protiv. Među zemljama koje će braniti zakonitost takvog postupka nalazi se i Hrvatska.

Opća skupština Ujedinjenih naroda prošle je godine prihvatila incijativu službenog Beograda da ICJ, kao glavno pravosudno tijelo UN-a, objavi savjetodavno mišljenje o pravnom utemeljenju deklaracije o kosovskoj neovisnosti.

Savjetodavno mišljenje

Na temelju odluke Opće skupštine UN-a ICJ treba donijeti savjetodavno mišljenje o srbijanskom pitanju koje glasi: "Je li jednostrana deklaracija o neovisnosti privremenih tijela lokalne samouprave na Kosovu u skladu s međunarodnim pravom?"

Međunarodni sud pravde pozvao je nakon odluke UN-a sve države članice koje posjeduju mjerodavne podatke o tom pitanju da sudjeluju u postupku.

Kako se navodi na internetskoj stranici ICJ-a, za javnu raspravu u prilog neovisnosti Kosova prijavile su se Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Hrvatska, Albanija, Nizozemska, Norveška, Austrija, Bugarska, Saudijska Arabija, Danska, Finska i Jordan.

Protiv će argumentirati Kina, Rusija, Španjolska, Rumunjska, Argentina, Azerbajdžan, Bjelorusija, Bolivija, Brazil, Burundi, Cipar, Venezuela i Vijetnam. Zemlje koje se nisu prijavile za javnu raspravu svoje su stajalište mogle priložiti pisanim putem.

Hrvatsko izlaganje 7. prosinca

U Palači mira u Den Haagu proces će početi izlaganjem srbijanskog izaslanstva, koji čine ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić i veleposlanik u Nizozemskoj Dušan Bataković te nekoliko domaćih i stranih stručnjaka za međunarodno pravo. U popodnevnom dijelu sjednice odgovorit će im kosovski pravni tim koji predvodi ministar vanjskih poslova Skender Hyseni. Obje strane izrazile su uoči početka procesa optimizam i uvjerenost u snagu svojih argumenata.

Ostale zemlje prijavljene za javnu raspravu svoja izlaganja će početi iznosti u srijedu, abecednim redom. Po rasporedu, hrvatsko je izlaganje na redu u ponedjeljak, 7. prosinca.

Jeremić razočaran Hrvatskom

Vuk Jeremić je u jučerašnjem intervjuu beogradskoj Politici rekao kako je "izuzetno razočaran činjenicom da se Hrvatska odlučila uključiti u javnu raspravu" i zaključio kako je na nju napravljen veliki pritisak, ali nije rekao kakav i čiji.

Po završetku javne sjednice, što se očekuje za desetak dana, 15 sudaca ICJ-a će proučiti sve argumente i svoje savjetodavno mišljenje objaviti polovinom 2010. godine.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
30/11/09

mandingo, 01.12.09. 09:32

ZA Kosovo.... tako ce i biti....


registracija
30/12/08

csiki, 01.12.09. 10:01

Imaju hrvati dosta problema u svojoj ljepo nasoj i ne trebaju da se raduju tudjoj nevolji ali oni su takvi.


registracija
26/1/08

Rampa, 01.12.09. 10:46

Csiki, smradu četnički, hajde otperjaj negdje gdje ćeš sa svojim Srbićima piti rakiju brlju i mlatit slaninu masnu, bijelu!


registracija
24/5/09

Sharp, 01.12.09. 13:02

@csiki
gramatika i racionalno razmisljanje nisu tvoja najaca strana, jel tako ?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika