01.12.2009. / 15:00

Autor: Ana Smrečki

Kalmeta odlazi: Ono što premijerka misli, Mesić izgovara

"Ni jedan ovaj medijski slučaj nije plod istraživačkog rada hrvatskih novinara. Riječ je informacijama koje su medijima prosljeđene iz jednog ili drugog interesnog lobija unutar vladajućih. Radi se o uspostavljanju nove ravnoteže i novog sustava moći unutar političke arene"

Premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Stjepan MesićPremijerka Jadranka Kosor i predsjednik Stjepan MesićBorba protiv korupcije postala je i sigurnosno pitanje. Tema je to o kojoj se sinoć raspravljalo na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Pod vodstvom predsjednika Mesića i premijerke Kosor otvarale su se teme, ali i podnosila izvješća o aferama u HAC-u, HEP-u, i HŽ-u.

Činjenica je da se to tijelo moglo sastati i prije izbijanja aktualnih afera, pa ih umjesto nadležnih institucija ne bi otvarali mediji. Stoga se nameće pitanje stoji li iza njih politika i radi li se možda o pokušaju rušenja aktualne Vlade.

Premijerka Kosor uspostavlja novi sustav moći

"Ni jedan spomenuti medijski slučaj nije plod istraživačkog rada hrvatskih novinara. Riječ je informacijama koje su medijima proslijeđene iz jednog ili drugog interesnog lobija unutar vladajućih. Radi se o uspostavljanju nove ravnoteže i novog sustava moći unutar političke arene", analiza je koju nam je prezentirao politolog Davor Gjenero.

Iz svega navedenoga, možemo zaključiti da novi sustav moći uspostavlja upravo premijerka Kosor. "Ona je izrazito dobro iskoristila mogućnost da ne zaustavlja otvaranje afera i da ih prepušta prvo medijima, zatim nadležnim institucijama koje završavaju priču, a ona jača svoju poziciju u javnosti i unutar vladajuće stranke", poručuje Gjenero.

Ima neka 'tajna veza' između premijerke i predsjednika

Zbog najnovijih uhićenja u Hrvatskim autocestama pod posebnim povećalom javnosti je resororni ministar Kalmeta. Kakva je njegova sudbina, u odnosu na njegovog kolegu Damira Polančeca, koji je iz Vlade otišao zbog afere Podravka, Gjenero ima zanimljiv odgovor. "Što misli predsjednica Vlade, možemo ocjenjivati iz onoga što govori predsjednik Mesić. Očito je da se njih dvoje jako dobro razumiju, Mesić joj puno pomaže u tome što prvi izgovara neke rečenice. Kada znamo što je predsjednik Mesić jučer rekao po pitanju političke odgovornosti i ostavke ministra Klamete, jasno je što zapravo misli premijerka", zaključuje Kosor.

Kosor se očito odlučila na zavjet šutnje

Premijerka danas na inzistiranje novinara ponovno nije željela odgovoriti na pitanje koja je sudbina ministra Kalmete. "Svi članovi Vlade aktivno komuniciraju o svim temama, a na snazi je i dalje nulta stopa tolerancije za sve koruptivne radnje u Hrvatskoj". Nije htjela komentirati jučerašnju izjavu predsjednika Mesića da bi on na Kalmetinom mjestu dao ostavku.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
16/11/09

simo, 01.12.09. 16:23

Napokon da je netko napisao pravu istinu,g Genero.Prvi se puta slažem s njegovom konstatacijom.
Ma naravno da novinari nisu u službi objektivnog izvještavanja javnosti.Novinari su u službi kapitala,obavještajaca,kriminalaca i onih koji generiraju kaos u društvu.A najžalosnije je da se takvo novinarstvo i novinarski reket toleriraju.


registracija
16/11/09

simo, 01.12.09. 16:31

Imali ste primjer pokojnog Ive Pukanića koji je odlazijo u Lepoglavu kod Petrača na brifing.Cijelu kriminalnu i interesnu piramidu imali smo prilike vidjeti iz objevljenih pisama Petrač-Pukanić koje je zatvaranjem u ludnicu platila supruga Ive Pukanića..Nacional je bio tjednik namjenjen obračunima kriminalnih klanova kao i obavještajne zajednice.Tako je po prilici u svim tiskanim i elektronskim medijima


registracija
16/11/09

simo, 01.12.09. 16:34

A Kalmeta neka ode,samo nisam siguran da Kosorica ima snage mjenjati leđnu moždinu HDZ-a


registracija
8/7/09

bankar, 01.12.09. 16:59

ovo u navodnicima je sustav pridobijanja čitatelja na ničemu


registracija
9/8/09

vinko12, 01.12.09. 19:12

novinari (nacionala i slicnih) su u sluzbi mesiceve nove udbe (komunisticke mafije) i njihovog kapitala kojim se zele odrzati na vlasti. Novinarska mafija i mesic su narocito aktivni u ovim zadnjim danima izdajnika jer zele sto vise osigurati svoje nasljednike. Mesic ce se baviti koordinacijom rada njegove Udbe (ako pobjede njegovi nasljednici ??), zbog cega mu se osigurava skupa ogromna vila s tajnim instalacijama.


registracija
16/11/09

simo, 01.12.09. 20:53

Vinko,nisu to tajne instalacije to su stare strujne sklopke.Nemoj ljude zafrkavat!


registracija
16/11/09

simo, 01.12.09. 21:13

Vinko,vidim ja da si ti u srtahu od Stijepana.Nema razloga.
Stipe bude ko bubica,tu i tamo koja izjava i to je to.Više iritantno nego opasno za bilo koga.On je u velikom strahu i zato preko izmišljenih funkcija traži zaštitu za sebe i obitelj.
Oni su prolazna stvar,dolaze nove generacije mladih ljudi koje razmišljaju zdravo.


registracija
9/9/09

thor, 02.12.09. 08:26

odlazi kalmeta, za odlazak se priprema marina matulović-dropulić, a nakon nje ivan šuker! kada u veljači ode mesić, odlazi i njegov karamarko! nakon tog situacija će biti manje-više čista što se tiče vlade! nakon toga na red dolazi pospremanje u medijima, jer ovakvi nam više neće trebati! ni novinari ni urednici ni naslovi!


registracija
4/1/09

miroljubiv, 02.12.09. 19:38

Kalmeta GO HOME! Slažem se u potpunosti sa @thorovim komentarom.čestitam!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika