01.12.2009. / 14:08

Autor: Nacionalova redakcija

HPB napokon ostvaruje pozitivne trendove u poslovanju

Usporedo s čišćenjem bilance, Hrvatska poštanska banka je tijekom listopada i studenog ostvarila operativnu dobit, a bilježi i značajan porast depozita i štednje

Čedo Maletić, Hrvatska poštanska bankaČedo Maletić, Hrvatska poštanska bankaŠtednja građana u Hrvatskoj poštanskoj banci u studenome je povećana za 236 milijuna kuna. Toliki mjesečni porast štednje tri puta je veći od najvećeg ostvarenog tijekom prvih deset mjeseci ove godine, a povećanom interesu građana pridonijela je akcijska ponuda kamatnih stopa na štedna oročenja uvedena potkraj listopada. U studenome je tako nastavljen pozitivan trend zabilježen i u listopadu, kad su se rastom istaknuli depoziti pravnih osoba. Tijekom tog mjeseca oročeni depoziti pravnih osoba porasli su za 224 milijuna kuna.

Imovina HPB-a je tijekom listopada uvećana za 369 milijuna kuna te je na dan 31. listopada 2009. iznosila 14,8 milijardi kuna. Time je prekinut negativan trend iz prva tri kvartala kad je banka zbog višestrukog povećanja rezervacija za gubitke po kreditnom portfelju objavila i značajan gubitak u poslovanju.

Nova kreditna politika

Nova kreditna politika banke oslanja se na načelo opreznosti tako da, uz ograničavajuću razinu adekvatnosti kapitala, banka nije povećavala kreditni portfelj, već su sredstva usmjerena u likvidnu imovinu. Smanjenje neto kredita tijekom 2009. godine iznosi 2,7 posto.

Kamatni prihodi pritom su povećani za 8,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ali je zbog visokih troškova izvora sredstava koje je banka plaćala u prvom tromjesečju neto kamatni prihod smanjen za 21 posto. Ipak, i u tom segmentu vidljivi su pozitivni pomaci; u listopadu su troškovi kamata bili 8,7 posto niži od godišnjeg prosjeka.

Koncem listopada banka je ostvarila operativnu dobit prije rezerviranja za svu financijsku imovinu i obveze u iznosu 78 milijuna kuna, dok je ukupni gubitak smanjen sa 245 (koliko je iznosio koncem rujna) na 233 milijuna kuna. Gotovo polovica (49 posto) operativne dobiti odnosi se na povećanje neto prihoda od provizija i naknada (na godišnjoj razini povećani su 3,3 posto) te oporavak tržišta vrijednosnih papira.

Vezane vijesti

Masna bankarska zarada na valu krize

Masna bankarska zarada na valu krize

Banke u Hrvatskoj su u razdoblju od 2008. do 2011. godine samo na kamatama zaradile 42 milijarde kuna, u istom razdoblju banke su naplatile ukupno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika