01.12.2009. / 14:39

Autor: Hina

MojPosao: Najbolje plaće u informatici i farmaciji

Najviše su plaće u Gradu Zagrebu, a najniže u Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj i Brodsko-posavskoj županiji

Poslovi u IT sektoru su među najbolje plaćenimaPoslovi u IT sektoru su među najbolje plaćenimaU 2009. godini najbolje su plaće u tvrtkama kojima su primarne djelatnosti farmacija i informatika, a najniže u djelatnostima vezanim za sport i razonodu te umjetnost i dizajn, pokazuje istraživanje portala MojPosao provedeno putem interneta na 16.000 ispitanika.

Plaće u tvrtkama kojima je primarna djelatnost farmacija 38 posto su veće od prosjeka, a u IT-u (izradi i održavanju programskih rješenja) plaće su 25 posto veće.

Za četvrtinu manje plaće u sportu i zabavi

U djelatnostima vezanim za sport i razonodu plaće su 28 posto ispod prosjeka, a u umjetnosti i dizajnu 14 posto manje.

Po zanimanjima, Moj Posao je utvrdio da su u 2009. godini najbolje plaćeni farmaceuti, liječnici, inženjeri strojarstva i elektrotehnike, a najslabije plaćena zanimanja su iz područja osobnih usluga.

Po županijama, najniže plaće zabilježene su u Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj i Brodsko-posavskoj županiji, a najviše u Gradu Zagrebu.

Stupanj obrazovanja utječe na visinu plaća - osobe sa završenim fakultetom imaju 34,1 posto veću plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za 60,2 posto u odnosu na SSS, dok je razlika u primanjima osoba s diplomom poslovne škole (MBA) u odnosu na osobe sa završenom srednjom školom 85,7 posto.

U odnosu na prosječne mjesečne neto plaće u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu, plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće su za 25,9 posto, a u stranim institucijama za 18,6 posto.

Najniže plaće u udrugama

Najniže plaće su u udrugama u kojima su zaposlenici plaćeni 10 posto manje u odnosu na tvrtke u domaćem vlasništvu. Plaće u domaćim institucijama jednake su onima u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu, dok su plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu 9,5 posto više nego one u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu.

I ovogodišnje istraživanje potvrdilo je da se više isplati raditi u velikim tvrtkama. Tako su u tvrtkama s manje od 20 zaposlenih plaće 12,9 posto ispod prosjeka, dok su u velikim tvrtkama s više od 200 zaposlenika plaće prosječno 8,1 posto veće od prosjeka.

Plaće su 2,8 posto niže od prosjeka u tvrtkama koje imaju između 21 i 50 zaposlenika, u tvrtkama s 51 do 100 zaposlenika plaće su gotovo prosječne, a u tvrtkama sa 101-200 zaposlenika plaće su 6,4 posto veće od prosjeka.

Vezane vijesti

Računi.hr izbrana za jednu od 15 najperspektivnijih europskih startup tvrtki

Računi.hr izbrana za jednu od 15 najperspektivnijih europskih startup tvrtki

Tvrtka Računi.hr sa svojom tehnologijom PhotoPay izabrana je za jednu od 15 najperspektivnijih europskih tvrtki koje će se predstaviti u Belfastu, na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika