01.12.2009. / 16:13

Autor: Martina Čizmić

Panasonic i SEAS-NVE razvijaju 'pametni' sustav upravljanja energijom

Vrijeme koje će biti potrebno za stvaranje prototipa eko-kuće biti će podijeljeno u dvije faze prije nego što krene u upotrebu u više od 350.000 kućanstava koji koriste usluge kompanije SEAS NVE

Laurent AbadieLaurent AbadieTvrtka Panasonic Europe objavila je suradnju s tvrtkom SEAS-NVE, najvećom danskom energetskom tvrtkom u vlasništvu potrošača s kojom će zajedno započeti pilot projekt „pametnih” sustava upravljanja energijom koji će biti temelj za buduće eko-kuće u Europi. Kako bi se istaknula uloga tehnologije u realiziranju ciljeva konferencije COP15 u Kopenhagenu, biti će izložen prototip kuće koja koristi Panasonicov sustav upravljanja kućnom energijom (Lifinity Home Energy Management System - HEMS) i tehnologiju Smart Grid tvrtke SEAS-NVE pomoću koje se na inteligentan način upravlja potrošnjom energije prilikom korištenja kućanskih aparata, grijanja i osvjetljivanja.

"Ova europska suradnja predstavlja prvi korak u primjeni sustava za upravljanje energijom tvrtke Panasonic na široj osnovi", izjavio je Laurent Abadie, generalni direktor tvrtke Panasonic Europe. "Panasonicov sustav za upravljanje energijom obuhvaća naše najnovije tehnologije uz pomoć kojih možemo uštedjeti, stvoriti ili pohraniti energiju u kući i smanjiti štetne emisije. U kombinaciji s tehnologijom Smart Grid, pametno upravljanje potrošnjom energije u kući pomoći će u realizaciji ekološkog načina života bez uplitanja u svakodnevni životni stil i navike".

Lifinity HEMS

Sustav Lifinity HEMS kojeg je razvio Panasonic Electric Works Co., Ltd pomaže kućanstvima pri uštedi energije putem pametnih čitača potrošnje energije, pružanjem ekoloških savjeta te putem displeja, kontrolnih ploča, računala ili pametnih telefona koji će izravno ili na daljinu kontrolirati grijanje, osvjetljenje, ali i kućanske uređaje. Umreženi senzori i uređaji koji surađuju s tehnologijom Lifinity HEMS rade na poboljšanju ukupne potrošnje energije u kući bez narušavanja udobnosti.

"Sustav Lifinity HEMS pružit će budućim korisnicima potpunu kontrolu nad električnom energijom i potrošnjom prilikom grijanja", izjavio je Thomas Mikkelsen, direktor marketinga u tvrtki SEAS-NVE. "Sustav je također izravno priključen na pametne telefone omogućavajući kućanskim uređajima uključivanje ili isključivanje na daljinu. Tvrtka Panasonic je već dugo predvodnik u kućanskim tehnologijama koje su prije svega ekološke te se veselimo ovoj suradnji i izvrsnoj prilici koja se pružila našim korisnicima”.

Smart Grid

Tehnologija Smart Grid, tvrtke SEAS-NVE, temeljena je na nizu integriranih elektronsko-električnih mjerenja Echelon koja su dostupna preko mrežnih sustava web servisa i preko IP mrežne infrastrukture. Višestruka mjerenja mogu dijeliti jednu IP vezu omogućujući sustavu lakše uključenje novi široki spektar mrežnih tehnologija.

Vrijeme koje će biti potrebno za stvaranje prototipa eko-kuće biti će podijeljeno u dvije faze prije nego što krene u upotrebu u više od 350.000 kućanstava koji koriste usluge kompanije SEAS NVE.

Objašnjavajući zašto je suradnja na projektu eko-kuće predstavljena na konferenciji COP15, Abadie je komentirao: "Budući da je jedna od najvećih i najuspješnijih poslovnih elektroničkih tvrtki na svijetu, Panasonic ima osnovna načela koja su temeljena na harmoničnom suživotu s globalnim okruženjem. Konferencija COP15 pruža tvrtki Panasonic platformu na kojoj će biti prikazana naša vodeća uloga u pružanju pomoći prilikom upravljanja potrošnjom energije kao i mogućnost za predstavljanje tehnologije koja omogućuje postizanje ciljeva konferencije".

Vezane vijesti

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Emisija stakleničkih plinova do 2020. godine mogla bi porasti na devet milijarda tona iznad razine potrebne za ograničenje globalnog zagrijavanja,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika