01.12.2009. / 17:49

Autor: Hina

DIP: U lokalnim izborima nismo znali za donacije telefonom i SMS-om

Iz DIP-a naglašavaju da je prikupljanje novca putem govornih automata i SMS poruka povezano s brojnim otvorenim mogućnostima prikrivanja donatora te samim time i onemogućava utvrđivanje tko je stvarni donator

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaDržavno izborno povjerenstvo (DIP) danas je izvijestilo da nisu imali nikakvih saznanja niti su od sudionika u lokalnim izborima u svibnju zaprimili obavijest da se i tada novac za financiranje izborne promidžbe prikupljao putem telefonskih poziva i SMS poruka, jer bi u protivnom upozorili da to nije prihvatljivo.

"Ako je poneki kandidat i na taj način prikupljao sredstva za financiranje svoje izborne promidžbe, a Državno izborno povjerenstvo o tome nije imalo saznanja, to ne znači da je takovo prikupljanje sredstava dopušteno", navodi se u priopćenju iz DIP-a povodom izjave Izbornog stožera predsjedničkog kandidata Milana Bandića da su i na lokalnim izborima pojedini kandidati sakupljali donacije putem telefona i SMS poruka, a da DIP tada nije imao prigovora.

U priopćenju DIP ističe da zato i ne stoji tvrdnja da ima dvostruke kriterije jer bi u slučaju saznanja o prikupljanju novca putem telefona i SMS poruka i tada upozorili da nije prihvatljiv ni jedan oblik prikupljanja sredstava za financiranje promidžbe koji ne osigurava bezuvjetno utvrđivanje identiteta pošiljatelja i ne omogućava transparentnost.

Iz DIP-a naglašavaju da je prikupljanje novca putem govornih automata i SMS poruka povezano s brojnim otvorenim mogućnostima prikrivanja donatora te samim time i onemogućava utvrđivanje tko je stvarni donator.

DIP također poziva sve osobe koje imaju određena saznanja da su se navodno i tijekom lokalnih izbora sredstva za izbornu promidžbu također prikupljala putem telefona ili SMS poruka da o tome izvijeste Povjerenstvo.

Vezane vijesti

Mesić: Neizravno sam pomogao Karamarku

Mesić: Neizravno sam pomogao Karamarku

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić gostovao je u emisiji '60 minuta' televizije 24sata i govorio o svom odnosu s novim predsjednikom HDZ-a… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika