01.12.2009. / 18:15

Autor: Hina

'Evo jedne za tebe': Napadač na Busha umalo dobio cipelu u glavu

Na konferenciji za novinare jedan muškarac, koji se predstavio kao Arapin, kratkom je izjavom optužio al-Zaidija da je pristaša diktature i gađao ga cipelom uz povik "evo jedne cipele za tebe"

Foto: Nacionalova arhivaFoto: Nacionalova arhivaIrački novinar Muntazer al-Zaidi, koji je u svijetu postao poznat, a dijelom i slavljen kao junak jer je cipelom napao bivšeg američkog predsjednika Gerogea W. Busha kao krivca za krvav rat u Iraku, i sam je pretrpio takav napad u utorak za posjeta Parizu.

Na konferenciji za novinare jedan muškarac, koji se predstavio kao Arapin, kratkom je izjavom optužio al-Zaidija da je pristaša diktature i gađao ga cipelom uz povik "evo jedne cipele za tebe".

Al-Zaidi je izbjegao cipelu, a slijedilo je kratko naguravanje između njegova brata i napadača, muškarca koji je bio izveden iz dvorane.

'Ovo ti je oproštajni poljubac, pseto'

"Kada sam ja pribjegao toj metodi, tim sam načinom izrazio neslaganje s okupacijom. Nisam je koristio kako bih napao sunarodnjaka", rekao je al-Zaidi.

Uz povik "Ovo ti je oproštajni poljubac, pseto", irački novinar gađao je cipelama bivšeg američkog predsjednika 14. prosinca 2008., kada je Bush bio u oproštajnom posjetu Bagdadu.

Irački sud osudio ga je na godinu zatvora zbog "napada na šefa države u službenom posjetu" zemlji, a nakon odslužene devetomjesečne kazne pušten je zbog dobra vladanja.

Al-Zaidija u arpaskom svijetu slave kao junaka protiv zapadne dominacije, no po izlasku iz zatvora on je izbjegao u Libanon strahujući za svoju sigurnost.

U Švicarskoj je novinar osnovao humanitarnu zakladu za pomoć Iračanima, poglavito siročad i udovice te vjeruje da će se vratiti u Irak.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika