01.12.2009. / 19:09

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Buran studentski prosvjed: Kod Ministarstva intervenirala i policija

Uz transparent "Nemamo što izgubiti osim školarina" zatražili su, uz ostalo, da povjerenstvo za izradu izmjena i dopuna zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju redovito i vjerodostojno obavještava javnost o svome radu te javnu raspravu o tom zakonu

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaOko 400 studenata Fakulteta političkih znanosti (FPZ) prosvjedovalo je danas ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa blokirajući zaposlenicima izlaze iz zgrade, nakon čega je reagirala interventna policija koja je studente, koji su se pasivno opirali, premjestili s prolaza.

Studenti FPZ-a, koji su prekinuli blokadu nastave svoga fakulteta, prosvjed ispred ministarstva znanosti počeli su oko 15 sati, donijevši pisane zahtjeve za besplatnim visokim školstvom za sve redovite studente upisane po bolonjskim uvjetima.

Potom su stvorili "živi obruč" oko zgrade ministarstva te tako uz glasno zviždanje zapriječili i onemogućili izlaz zbunjenim zaposlenicima, koji su oko 16 sati izlazili iz zgrade. Zapriječili su i izlaze iz podzemne garaže i s parkirališta, a oko 17 sati intervenirala je policija koja je premjestila studente i napravila prolaz za zaposlenike i automobile.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, u jednom je trenutku izbila svađa s djelatnicima Ministarstva; neki od njih vikali su na prosvjednike i vikali im stoko, a došlo je i do naguravanja. Tada je intervenirala i policija. Jedna od djelatnica Ministarstva rekla je kako je vikala na prosvjednike jer su je vrijeđali te joj onemogućili da na vrijeme stigne u vrtić po dijete.

Uz transparent "Nemamo što izgubiti osim školarina" zatražili su, uz ostalo, da povjerenstvo za izradu izmjena i dopuna zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju redovito i vjerodostojno obavještava javnost o svome radu te javnu raspravu o tom zakonu.

Glasnogovornik ministarstva znanosti Duje Bonacci novinarima je izjavio kako se ministarstvo zalaže da besplatno studiranje treba biti osigurano za sve studente koji redovito ispunjavaju studentske obveze.

Pritom, rekao je, ispunjavanje obveza nikako ne uključuje prosjek ocjena. Uporište za takav model bio bi nov zakon o sveučilištima koji je u izradi i do sljedeće akademske godine bit će na snazi. Napomenuo je da pojedinosti prijedloga novog modela studiranja sastavlja povjerenstvo sa Žarkom Puhovskim na čelu.

"Iz zahtjeva dijela studenata FPZ-a dostavljenih ministarstvu vidljivo je da su njihovi zahtjevi malo promijenjeni te se više ne traži bezuvjetno besplatno obrazovanje za sve, već besplatno obrazovanje za studente koji ispunjavaju uvjete propisane aktima visokih učilišta", rekao je Bonacci. Dodao je da je to ono što je rektorski zbor i ministarstvo predlagalo od početka.

Vezane vijesti

Beogradski studenti upali u rektorat

Beogradski studenti upali u rektorat

Oko 150 studenata Filozofskog fakulteta u Beogradu upalo je oko 13 sati u rektorat, a jedan student udario je dužnosnika fakulteta, izvještava B92.… Više

Komentari

registracija
16/11/09

simo, 01.12.09. 21:56

Moramo biti posebno oprezni prema tim mladim intelektualnim izdancima gotovo pupoljcima.
Ali i oni moraju biti oprezni, jer polako prelaze crtu
kada njihov protest prelazi u teror.Pogotovo kada je omjer snaga među samim pobunjenicima više nego tanak kao i potpora ostalih studenata.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika