01.12.2009. / 19:40

Autor: Hina

Sisak: Pritvoreno pet gospodarstvenika zbog prijevare od gotovo 20 milijuna kuna

U povodu uhićenja i dovođenja petorice gospodarstvenika osumnjičenih za gospodarski kriminal u sisačko-moslavačkoj Policijskoj upravi sazvana je izvanredna konferencija za novinare na kojoj su objavljene pojedinosti o otkrivanju toga kaznenog djela

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSisačko-moslavačka policija jučer je uhitila i nakon kriminalističkog istraživanja danas s kaznenom prijavom istražnom sucu Županijskog suda u Sisku dovela petoricu muškaraca, koji su kao odgovorne osobe dviju tvrtaka s lipičkog područja počinile kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju, oštetivši tvrtku sa sisačkog područja za 19,7 milijuna kuna.

U povodu uhićenja i dovođenja petorice gospodarstvenika osumnjičenih za gospodarski kriminal u sisačko-moslavačkoj Policijskoj upravi sazvana je izvanredna konferencija za novinare na kojoj su objavljene pojedinosti o otkrivanju toga kaznenog djela.

Policijski službenici odsjeka gospodarskog kriminaliteta PU-a u suradnji s policijskim upravama požeško-slavonskom i zagrebačkom proveli su kriminalistička istraživanja nad petoricom muškaraca u dobi od 37, 68, 34, 42 i 55 godina. Oni su kao odgovorne osobe dviju tvrtaka s lipičkoga područja počinili kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju, oštetivši tvrtku sa sisačkog područja. Osumnjičeni 37-godišnjak, 68-godišnjak i 34-godišnjak su kao odgovorne osobe u lipičkim tvrtkama u srpnju prošle godine, u nakani da pribave protupravnu imovinsku korist za svoje tvrtke, s oštećenom tvrtkom sa sisačkog područja sklopili sporazum za prijenos poslovnih udjela i ugovora o kupoprodaji nekretnina za ukupno 19,759.292 kune.

Za plaćanje ili podmirivanje preuzetih obveza izdali su bjanko zadužnice i mjenice koje se po dospijeću naplate nisu mogle naplatiti jer na računu njihovih tvrtaka nije bilo novca. Time su odgovorne osobe i vlasnike oštećene tvrtke sa sisačkog područja doveli u zabludu da im prenesu u vlasništvo poslovne udjele i nekretnine svoje tvrtke, oštetivši tu tvrtku za navedenu višemilijunsku svotu.

Preostala dvojica osumnjičenika kazneno djelo počinila su tako da je 42-godišnjak, predstavljajući se kao projekt-menadžer tvrtke iz Lipika pregovarao o sklapanju i provedbi sporazuma, a 55-godišnjak je kao zakonski zastupnik lipičke tvrtke od početka 2008. do srpnja te iste godine također sudjelovao pri sastavljanju sporazuma, obavio pripremu i dostavu dokumentacije o bonitetu svoje tvrtke te davao stručne upute i savjete. Pretragom poslovnog prostora lipičke tvrtke te stanova kod 42-godišnjaka i 55-godišnjaka, pronađeni su predmeti kaznenog djela: poslovna dokumentacija i žigovii oštećene tvrtke.

Neslužbeno se doznaje da je oštećena tvrtka iz Šašine Grede kod Siska.

Vezane vijesti

"Željezara pokazuje da se može javno-privatno"

"Željezara pokazuje da se može javno-privatno"

Premijer Zoran Milanović i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić posjetili su danas sisačku Segesticu, tvrtku koja obnavlja proizvodnju i vraća se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika