01.12.2009. / 23:16

Autor: Ana Smrečki, Hina

Obama planira završiti rat u Afganistanu u roku tri godine

Obama će u govoru objasniti i zašto je SAD u Afganistanu i što je nova američka misija u toj zemlji. Američkoj javnosti podijeljenoj oko potpore ratu, predočit će jasnu izlaznu strategiju

Američki predsjednik Barack ObamaAmerički predsjednik Barack ObamaU iščekivanju nove strategije za Afganistan koju će američki predsjednik Barack Obama prezentirati uživo u dva sata iza ponoći po našem vremenu, u javnost je procurila informacija da šalje dodatnih 30 tisuća dodatnih vojnika u Afganistan. No, to nije sve. U roku tri godine planira završiti rat te povući većinu američkih snaga. Pojačanje od 30 tisuća vojnika moraju se razmjestiti po Afganistanu u roku od šest mjeseci.

To je ujedno njegovo drugo povećanje američkog kontigenta u Afganistanu od kada je stupio na predsjedničku dužnost. U travnju je odobrio slanje 21 tisuće vojnika, a uz sadašnjih 68 tisuća i dodatnih 30 tisuća u pojačanju, broj američkih vojnika u Afganistanu narast će se do 100 tisuća.


Cilj istisnuti Talibane i ukloniti elemente Al Kaide

Kako javljaju američki mediji Obama će u svom govoru zatražiti i veći doprinos saveznika iz NATO-a u Afganistanu, i to između 5 tisuća i 10 tisuća vojnika. U stabilizacijskim snagama NATO-a trenutačno je oko 40 tisuća vojnika.

Ciljevi nove protupobunjeničke strategije su istisnuti Talibane iz područja koja nadziru, ukloniti elemente Al Kaide, osigurati nasljena središta na jugu i istoku zemlje, stabilizirati Afganistan i znatno ubrzati obuku afganistanskih snaga sigurnosti.

Odluku o slanju dodatnih 30 tisuća vojnika objavit će uoči primanja Nobelove nagrade za mir

Obama će u govoru objasniti i zašto je SAD u Afganistanu i što je nova američka misija u toj zemlji. Američkoj javnosti podijeljenoj oko potpore ratu, predočit će jasnu izlaznu strategiju.

Paradoksalno je da će odluku o slanju dodatnih 30 tisuća vojnika u Afganistan, Obama objaviti deset dana prije odlaska u Oslo na primanje Nobelove nagrade za mir.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika