02.12.2009. / 08:55

Autor: Nacionalova redakcija

Potpisom građana država se ograđuje od nuspojava cjepiva

Građanin potpisivanjem pristanka na cjepljenje prema svemu sudeći prebacuju potpunu odgovornost na sebe, odnosno država prestaje biti odgovorna i za teže nuspojave od cjepiva svinjske gripe, ako do nuspojava dođe. Tako naime tvrde pojedini pravnici

Ministar zdravstva Darko MilinovićMinistar zdravstva Darko MilinovićMinistar zdravstva Darko Milinović lagao je kada je nedavno kazao kako se država ne ograđuje na način da je uvedeno potpisivanje pristanka, kojeg svaki građanin mora ispuniti prije cijepljenja svinjskom gripom. Milinović je to izjavio nakon što se počelo pojavljivati sve više pripadnika iz rizičnih skupina (trudnice, kronični bolesnici) koji su se odbili cijepiti zbog mogućih nuspojava, a sva je prilika da pritom nije govorio istinu.

Prema pisanju Novoga lista, građanin potpisivanjem pristanka na cjepljenje prema svemu sudeći prebacuju potpunu odgovornost na sebe, odnosno država prestaje biti odgovorna i za teže nuspojave od cjepiva svinjske gripe, ako do nuspojava dođe. Tako naime tvrde pojedini pravnici. "Pacijent dajući svoj potpis preuzima na sebe odgovornost za bilo kakve štetne posljedice, jer potpisom zapravo daje suglasnost da one nastupe. Obrascem koji potpisuje pacijent, zdravstvene vlasti se u pravnom smislu ograđuju od odgovornosti za nuspojavu koja može nastupiti, i pacijent više nikoga ne može utužiti za štetnu posljedicu koja se dogodi", tvrdi odvjetnik Rajko Mlinarić.

Cjepivo u smeću ako se bojkot nastavi

Kada je najavljeno provođenje potpisa cijepljenih pacijenata, Ministarstvo i Imunološki zavod pravdali su se kako se na tome radi zbog bolje evidencije cijepljenih, ograničene količine cjepiva te efikasnijeg prijavljivanja nuspojava. Pritom je najavljeno i da će se zbog tih razloga uskoro uvesti i evidencija na sezonsku gripu. No, bez obzira na to, u Hrvatskoj postoji određen broj građana koji se odlučio na bojkot pandemijskog cjepiva. Ukoliko se to nastavi, izvjesno je da će dobar dio cjepiva završiti u smeću.

Riječ je o milijun i pol doza cjepiva, i troškovima od 70 milijuna kuna. Dodatni problem sa cjepljenjem od nove gripe jest činjenica što je cjepivo dozirano u većim bočicama, koje su dostatne za cjepljenje 10 osoba. Međutim, kada se jednom otvori, cjepivo se mora potrošiti unutar 24 sata, jer postoji rizik od kontaminacije. Već je zabilježeno nekoliko slučajeva u hrvatskim ambulantama gdje je cjepivo bilo bačeno jer liječnici nisu uspjeli skupini navedenu kvotu pacijenata za cjepljenje.

Vezane vijesti

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

Borislav Perica, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, ispitan je u riječkom USKOK-u, piše Večernji list. Kaže da su ga pozvali… Više

Komentari

registracija
4/1/09

miroljubiv, 02.12.09. 19:34

Ovih 70 milijuna kuna vratite u proračun od privatne imovine svih onih koji su to cjepivo uvezli i dozvolili raditi budale od svih nas.uključujući i Milinovića i kompletan kadar Minstarstva zdravstva i Imunološkog zavoda i HZZJZ-a!


registracija
26/1/08

Rampa, 03.12.09. 10:16

Kanada i Poljska su odbile uopće uvesti to smeće od cjepiva, kao i obično , mi smo pametniji od tih "siromašnih karipskih državica"!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika