02.12.2009. / 14:00

Autor: Totalsport

FIFA odobrila sustav završnog ždrijeba za SP

Organizacijski odbor Međunarodne nogometne federacije (FIFA) odobrio je proceduru za završni ždrijeb Svjetskog nogometnog prvenstva 2010. godine u Južnoafričkoj Republici, a koji će biti održan u petak u Cape Townu

Sepp Blatter, predsjednik FifeSepp Blatter, predsjednik FifeOrganizacijski odbor Međunarodne nogometne federacije (FIFA) odobrio je proceduru za završni ždrijeb Svjetskog nogometnog prvenstva 2010. godine u Južnoafričkoj Republici, a koji će biti održan u petak u Cape Townu.

Tako je osam reprezentacija dobilo statuse nositelja, sedam prema FIFA-inoj ljestvici najboljih reprezentacija iz mjeseca listopada (Brazil, Španjolska, Nizozemska, Italija, Njemačka, Argentina i Engleska), te Južnoafrička Republika kao domaćin, i oni se nalaze u prvom bubnju.

Drugi bubanj sadrži imena reprezentacija iz azijske grupe (Australija, Japan, Sjeverna Koreja, Južna Koreja), Centralne Amerike i Kariba (Honduras, Meksiko, SAD) i Oceanije (Novi Zeland). U trećem se bubnju nalaze afričke momčadi (Alžir, Kamerun, Obala Bjelokosti, Gana, Nigerija) i južnoameričke (Čile, Paragvaj, Urugvaj), dok posljednji četvrti bubanj sadržava europske momčadi (Danska, Francuska, Grčka, Portugal, Srbija, Slovačka, Slovenija i Švicarska).

Tako u ždrijebu sudjeluje 32 momčadi ukupno, koje će se natjecati u osam skupina od A do H.

Prilikom ždrijeba domaćin Južnoafrička Republika će automatski zauzeti poziciju A1, dok će ostale reprezentacije-nositelji zauzeti mjesta u skupinama od B-H, ali uvijek na prvom mjestu.

Pri ždrijebu će se također poštovati geografski kriterij, što znači da dvije reprezentacije iz iste konfederacije ne mogu igrati u istoj skupini (osim europskih reprezentacije koje maksimalno dvije mogu biti u istoj skupini). Tako primjerice Južnoafrička Republika ne može igrati protiv afričkih momčadi iz trećeg bubnja, kao ni Brazil i Argentina protiv južnoameričkih momčadi iz istog bubnja.

Vezane vijesti

Srbi prosvjedovali u Fifi i Uefi zbog Kosova

Srbi prosvjedovali u Fifi i Uefi zbog Kosova

Nogometni savez Srbije (FŠ) uputio je žestok prosvjed Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) zbog odluke njezina Izvršnog odbora da reprezentaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika