02.12.2009. / 13:44

Autor: Nacionalova redakcija

Djelatnici ministarstva znanosti zbog prosvjeda studenata traže zaštitu HHO-a

Djelatnici ministarstva smatraju kako su studenti "fizički lišili slobode više od 400 djelatnika dvaju agencija i Ministarstva što je vjerovatno i protivno ZKP-u te razmišljaju o podnošenju kaznene prijave Državnom odvjetništvu protiv nepoznatih osoba"

Nakon što su u utorak studenti Fakulteta političkih znanosti prosvjedovali pred ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, pri čemu su svojim tijelima blokirali izlaz iz zgrade i nisu dopustili zaposlenicima da napuste svoja radna mjesta, priopćenjem medijima obratili su se djelatnici ministarstva.

U priopćenju prozivaju studente da su nasilnim prosvjedom "prekršili Opću deklaraciju o ljudskim pravima koja je usvojena i proglašena na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, 10. prosinca 1948. Godine (rezolucija br. 217 /III/) i to članak 13. koji glasi da 'svatko ima pravo na slobodu kretanja i boravka u granicama bilo koje države".

Djelatnici ministarstva smatraju kako su studenti "fizički lišili slobode više od 400 djelatnika dvaju agencija i Ministarstva što je vjerovatno i protivno ZKP-u te razmišljaju o podnošenju kaznene prijave Državnom odvjetništvu protiv nepoznatih osoba".

Studenti vrijeđali radnike

"Zbog toga tražimo javnu osudu HHO-a ovakvog postupka nasilne skupine studenata koji su ograničili slobodu kretanja djelatnika ministarstva čime su prekršili naše temeljno ljudsko pravo te su kopirajući kolege iz Srbije i nekih europskih zemalja zahtijevali besplatno obrazovanje ali i za one studente koji ponavljaju godinu ili nisu sposobni što je u suprotnosti s člankom 26. spomenute deklaracije koji kaže da "više i visoko školstvo mora biti dostupno svima ali sukladno njihovim sposobnostima", stoji u priopćenju djelatnika ministarstva u kojem se dodaje kako su, usprkos snimkama objavljenim u informativnim emisijama, koje dokazuju da su studenti fizički nasrtali na supružnike koji su dolazili po svoje supruge kako bi otišli po djecu u vrtić te su iste djelatnike studenti vrijeđali govoreći ima "kravo debela" ili "stoko", novinari upravo suprotno izvještavali da su djelatnici među kojima je bilo invalida i trudnica vrijeđali studente.

"Napominjemo da su naše plaće (barem nas koji ovo pišemo) manje od 4000 kuna te da mi odluke ne donosimo niti zakone pišemo nego samo radimo poslove koje nam zakonski i podzakoski akti propisuju. Ipak nakon jučerašnjeg događaja ako smo i imali simpatije prema studentima više nemamo te smatramo da studente koji ne ispunjavaju svoje obaveze trebaju plaćati pune iznose školarina pa čak bi se usudili reći da takvim studentima nije mjesto u akademskoj zajednici što su i pokazali jučerašnjim postupcima", stoji na kraju priopćenja iz ministarstva.

Vezane vijesti

U Montrealu uhićeno 400 studenata

U Montrealu uhićeno 400 studenata

U Montrealu je privedeno oko 400 sudionika studentskog prosvjeda za kojeg vlasti tvrde kako nije službeno prijavljen. Iako za demonstracije nisu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika