02.12.2009. / 14:37

Autor: Hina

Odgođeno glasovanje o ZOR-u: Vladi je zaštita radnika 'zadnja rupa na svirali'

Milorad Pupovac zaprijetio je da klubovi SDSS-a i nacionalnih manjina, ne odgodi li se glasovanje do petka i provedu dodatne konzultacije s Vladom, neće glasovati za novi ZOR, zatraživši da glasovanju nazoči resorni ministar Đuro Popijač

Milorad PupovacMilorad PupovacHrvatski sabor za petak je odgodio glasovanje o novom Zakonu o radu (ZOR) što su, zbog potrebe dodatnih konzultacija s Vladom oko tog zakonskog prijedloga, zatražili klubovi SDSS-a i nacionalnih manjina.

Zastupnike u petak očekuje glasovanje o samom zakonu, jer je saborska većina na prijedlog Vlade danas odbila gotovo sve oporbene amandmane, a sveukupno je na ZOR podneseno njih 90-ak.

Ništa bez Popijača

Milorad Pupovac zaprijetio je da klubovi SDSS-a i nacionalnih manjina, ne odgodi li se glasovanje do petka i provedu dodatne konzultacije s Vladom, neće glasovati za novi ZOR, zatraživši da glasovanju nazoči resorni ministar Đuro Popijač.

Naglasio je, naime, da neki od SDP-ovih amandmana značajno popravljaju tekst novog ZOR-a, izdvojivši onaj da se poslodavcu onemogući sklapanje ugovora na određeno vrijeme duže od jedne godine.

Novim ZOR-om, naime, predlaže se da to razdoblje ne smije biti duže od tri godine.

Odredbe ZOR-a usklađene su s direktivom EU

"Odredbe ZOR-a usklađene su s direktivom EU i dobile su pozitivno mišljenje Europske komisije (EK)", riječi su kojima je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Tamara Obradović Mazal odbijala oporbene amandamane.

Oporba je zbog toga Vladu prozvala da joj je zaštita prava radnika "zadnja rupa na svirali".

Odbijen je i amandman da se broj radnih dana koji se uračunava u godišnji odmor utvrđuje ovisno o tjednom rasporedu radnog vremena radnika.

Nije prihvaćen ni amandman da i dalje na snazi bude potpuna zabrana noćnog rad trudnicama i ženama koje doje.

Glasovanje u petak

Nakon glasovanja o amandmanima potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks zastupnike je izvjestio da je prihvaćen zahtjev manjinskih klubova, te da će se o novom ZOR-u glasovati u petak.

Sabor je donio i s propisima EU uskladio Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, potvrdio nekoliko međunarodnih ugovora, prihvatio Izvješće o korištenju predpristupnih programa pomoći EU za prvo polugodište ove godine, a u drugo čitanje uputio izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave.

U dnevni red saborske sjednice uvršteno je nekoliko novih točaka, među kojima i SDP-ov zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja ministru prometa Božidaru Kalmeti.

Sabor zasjedanje nastavlja u 15 sati, raspravom o prijedlogu novoga zakona o poljoprivredi.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika