02.12.2009. / 18:24

Autor: Hina

Odlučni potezi: Slovenska vlada osnovala skupinu za izlazak iz krize

Mjere za smanjivanje u ovoj godini naraslog proračunskog deficita i javnog duga uključivat će kratkoročne mjere, ali i strukturne reforme, izradit će se u roku tri mjeseca i predati Europskoj komisiji, a rezultate moraju dati već iduće godine, ocijenio je Pahor

Mitja GaspariMitja GaspariCilj je slovenske vlade da se iduće godine ostvari godišnji rast BDP-a od 1 posto, rekao je danas premijer Boris Pahor na konferenciji novinare nakon prve sjednice skupine za izlazak iz krize i smanjenje javnoga duga.

Skupinu, koju je osnovala vlada, vodit će ministar za europske poslove i razvoj Mitja Gaspari.

Nakon velikog smanjenja BDP-a uslijed krize u ovoj godini Slovenija idućih godina očekuje ponovni iako umjereni rast BDP-a, ocijenio je Pahor ističući da je cilj da na kraju iduće godine bude zabilježen rast BDP-a od jedan posto.

Prema službenim statističkim podacima, Slovenija je u trećem tromjesečju ove godine zabilježila rast BDP-a za jedan posto u odnosu na prethodni kvartal, što ukazuje na trend oporavka, no na godišnjoj razini, u odnosu na treće tromjesečje prošle godine, pad BDP-a iznosi je 8,3 posto.

Rezultati moraju biti vidljivi već sljedeće godine

Nezaposlenost ove je godine povećana na gotovo devet posto, pa je u evidenciji državnog zavoda za zapošljavanje gotovo 100.000 nezaposlenih osoba.

Skupina ministara za pripremu strategije izlaska iz krize formirana je budući da je Slovenija jedna od 16 zemalja eurozone kod kojih je proračunski i javni deficit premašio vrijednosti predviđene Paktom o stabilnosti i rastu.

Mjere za smanjivanje u ovoj godini naraslog proračunskog deficita i javnog duga uključivat će kratkoročne mjere, ali i strukturne reforme, izradit će se u roku tri mjeseca i predati Europskoj komisiji, a rezultate moraju dati već iduće godine, ocijenio je Pahor.

Gaspari je naglasio da su za smanjenje deficita neophodne strukturne promjene na području mirovinskog i zdravstvenog sistema, te na području tržišta rada.

Sadašnju javnu potrošnju, koja iznosi 45 posto BDP-a, potrebno je smanjiti na 40 posto jer sadašnje visoko opterećenje javnih financija nije održivo, upozorio je Gaspari.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika