02.12.2009. / 18:44

Autor: Hina

Regulatori i banke žele smanjiti kreditne plasmane u srednjoj i istočnoj Europi

Nova će pravila vjerojatno uključivati potpuno ukidanje nekih oblika neosiguranih potrošačkih kredita iskazanih u inozemnim valutama

Neosigurani potrošački krediti ne bi se više izdavali u stranim valutamaNeosigurani potrošački krediti ne bi se više izdavali u stranim valutamaVisoki regulatorni dužnosnici i bankari iz regije srednje i istočne Europe sastat će se u četvrtak u Londonu s dužnosnicima Međunarodnog monetarnog fonda i drugih međunarodnih institucija kako bi raspravljali o mogućnostima smanjenja kreditnih plasmana u inozemnim valutama.

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) u četvrtak će organizirati radionicu na kojoj će se, između ostalog, razmotriti mogućnosti obuzdavanja plasmana kredita iskazanih u inozemnim valutama, doznaje se iz dobro upućenih izvora.

Ukinuti neke potrošačke kredite u stranim valutama

Takvi su krediti ponovno u porastu zahvaljujući postupnom oporavku gospodarstava u regiji od recesije.

Sastanak na visokoj razini trebao bi iznjedriti prijedloge o pravilima koja bi banke te regije, uglavnom u zapadnoeuropskom vlasništvu, i tamošnji regulatori samoinicijativno počeli primjenjivati u što kraćem roku, bez potrebe za usvajanjem posebnih zakonskih odredbi.

Nova će pravila vjerojatno uključivati potpuno ukidanje nekih oblika neosiguranih potrošačkih kredita iskazanih u inozemnim valutama i pooštravanje uvjeta za dodjelu hipotekarnih kredita iskazanih u inozemnim valutama, dodaju izvori koji su sudjelovali u pripremi sastanka.

"Važno je što se ozbiljno razmišlja o otklanjanju tog rizika", kazao je jedan od izvora koji je želio ostati anoniman jer javnost nije službeno obaviještena o radionici.

Nedostatak financiranja u lokalnim valutama

"To je možda jedinstvena prilika jer izlazimo iz faze sistemskog rizika a to je pravi trenutak za rješavanje problema sistemskih rizika", dodao je taj izvor.

Na radionici će se raspravljati i o problemima koji generiraju takve trendove, a riječ je o nedostatku izvora financiranja u lokalnim valutama, što bankama otežava dodjelu dugoročnih kredita primjerice u mađarskim forintama i poljskim zlotima.

Ako ne postoji tržište za financiranje u lokalnoj valuti, zabrana kreditiranja u inozemnim valutama mogla bi izazvati krizu i zagušiti netom započet gospodarski oporavak, upozoravaju spomenuti izvori. Stoga je, smatraju, potrebna pomoć institucija poput EBRD-a ili MMF-a.

Austrijski regulatori prisilili su domaće banke da smanje kreditne plasmane u inozemnim valutama i predlažu da se i u istočnoj Europi primijeni tehnika 'nadzirane samoregulacije'.

Ta bi metoda uključivala 'smjernice' koji su oblici kreditnih plasmana u inozemnim valutama prihvatljivi i u kojim okolnostima.

Ugledni sudionici

Austrijska banka Raiffeisen i UniCreditov Bank Austria već su naznačili da su spremni povući iz ponude neke vrste kredita iskazanih u inozemnoj valuti, poput onih potrošačkih.

Na londonskoj radionici sudjelovat će četrdesetak članova neformalne grupe nazvane "Bečka inicijativa", uključujući čelnike zapadnih banaka aktivnih u regiji, dužnosnike MMF-a, EBRD-a, Banke za međunarodna poravnanja i Europske središnje banke, te predstavnike središnjih banaka i regulatornih tijela zemalja u regiji.

Banke uključuju talijanski UniCredit i Intesu Sanpaolo, austrijske Reiffeisen International i Erste Group Bank, belgijsku KBC i francusku Societe Generale.

Vezane vijesti

Masna bankarska zarada na valu krize

Masna bankarska zarada na valu krize

Banke u Hrvatskoj su u razdoblju od 2008. do 2011. godine samo na kamatama zaradile 42 milijarde kuna, u istom razdoblju banke su naplatile ukupno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika