02.12.2009. / 19:32

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

NATO podržava SAD i šalje dodatne snage u Afganistan, Hrvatska spremna pomoći

Američki i NATO-ov zapovjednik general Stanley McChrystal preporučio je da se afganistanske snage udvostruče i povećaju na 400 tisuća pripadnika, a službeno se predviđa da će to trajati najmanje do 2013.

Barack ObamaBarack ObamaPovećanje broja stranih vojnika u Afganistanu omogućit će NATO-u da počne postupan prijenos sigurnosnih obveza na afganistanske snage, a dogodine bi tim prijenosom bilo obuhvaćeno 10-15 područja, objavio je u srijedu NATO.

Američki predsjednik Barack Obama objavio je plan da pošalje još trideset tisuća vojnika u Afganistan, a glavni tajnik ANTO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je kako očekuje da druge zemlje koje daju vojnike u afganistansku misiju daju barem pet tisuća dodatnih vojnika, a možda i koju tisuću više.

Smanjenje broja vojnika tek 2011.

Obamin plan predviđa da se američke snage u 2011. smanje usporedo s afganistanskim preuzimanjem dužnosti, ali Rasmussen je naglasio da nije riječ o izlaznoj strategiji nego o postupnom prijenosu ovlasti na Afganistance.

"Na temelju onoga što mi sada znamo o stanju sigurnosti u raznim dijelovima Afganistana, smatram da je realno da u idućoj godini ostvarimo prijenos odgovornosti na Afganistance u 10 do 15 područja", rekao je.

Prijenos vlasti uz određene uvjete

No taj prijenos može se ostvariti samo uz određene uvjete.

"Nećemo otići dok ne budemo sigurni da su afganistanske snage sigurnosti mogu preuzeti odgovornost u tom određenom području", objasnio je.

Afganistan ima 34 pokrajine i nekoliko stotina oblasti. NATO planira znatno intenzivirati školovanje afganistanske vojske i policije kako bi mogli preuzeti dužnost, ali očekuje se da će taj proces trajati godinama.

Američki i NATO-ov zapovjednik general Stanley McChrystal preporučio je da se afganistanske snage udvostruče i povećaju na 400 tisuća pripadnika, a službeno se predviđa da će to trajati najmanje do 2013.

Prema NATO izvorima, zasad su četiri zemlje ponudile povećanje broja vojnika u Afganistanu: Britanija (500), Gruzija (900), Poljska (600) i Slovačka (250).

Kosor i Mesić: Ako bude potrebno, slati ćemo dodatne snage

Hrvatska je tek ove godine postala članicom NATO-a i već je u sklopu međunarodnih snaga poslala svoje vojnike u Afganistan. Na pitanje o eventualnom slanju dodatnih snaga u sklopu NATO-a i premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Stjepan Mesić dijele isto mišljenje.

Smatraju kako Hrvatska kao članica NATO-a mora ispunjavati obveze koje je na sebe preuzela, a to podrazumjeva i dodatno slanje snaga ako to do Hrvatske zatraži NATO.

"Želimo sudjelovati i sudjelovati ćemo u osnaživanju Afganistanaca tako da mogu samostalno voditi i čuvati svoju zemlju", rekla je novinarima premijerka Kosor.

Trenutno je u Afganistanu 300 hrvatskih vojnika.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

registracija
15/3/08

Sandzo, 03.12.09. 09:38

bar Hrvatska zna sta je agresija...nemam pojma sto se pacca u takvo sto? zar je vrijedno ijednog mladica i djevojke?


registracija
4/12/09

pajto, 04.12.09. 14:46

Aha..tu smo...ili u Afganistan ili topnicki dnevnici na sunce...ne moze i jare i pare...


registracija
4/12/09

pajto, 04.12.09. 14:54

Nije istina da gospon Mesic i njegova garnitura nema vojno sposobne potomke pa neka ih posalju u afganistan oni bar imaju novaca da ih posjecuju barem dva puta nedeljno...sirotinja nije u stanju..a i mediji ce ih spominjati i bit ce jos vece patriote...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika