03.12.2009. / 07:55

Autor: Hina

Posada ploveće kockarnice štrajkala zbog otkaza omiljenom hrvatskom kapetanu

Dužnosnici tvrtke kazali su da je hrvatski kapetan, kojemu su odbili navesti ime, u cijelosti isplaćen i poslan kući

Ploveća kockarnica Palm Beach Princess (Foto: Richard Graulich/The Palm Beach Post)Ploveća kockarnica Palm Beach Princess (Foto: Richard Graulich/The Palm Beach Post)Na palubi broda Palm Beach Princess, koji iz istoimene luke na Floridi isplovljava na kockarska krstarenja bez odredišta, u srijedu je gotovo izbila pobuna kada je posada stupila u štrajk zbog plaća i otkaza omiljenom hrvatskom kapetanu, objavio je lokalni list The Palm Beach Post.

Oko 40 od 200 stranih državljana koji žive i rade na brodu, od kojih je većina s Filipina, iz Velike Britanije i Hrvatske, zauzelo je palubu oko 11 sati, u vrijeme kad brod isplovljava na prvu od dviju dnevnih ruta, galameći i aktivirajući brodsku sirenu nakon što su menadžeri tvrtke otpustili omiljenog hrvatskog kapetana, navodi list.

Spor ipak riješen


Američka carinska i pogranična služba zatražile su policijsko pojačanje kako bi pomogli lučkoj službi sigurnosti u osiguranju da nitko do stranih članova posade, kojima nije dopušteno stupiti na tlo SAD-a, napusti brod.

Glasnogovornik tvrtke vlasnika broda Princess, Mark Simkins, objavio je kasnije u srijedu da je spor riješen, te da će brod u četvrtak isploviti na redovito krstarenje.

Incident se dogodio u trenutku kad je poslovanje 46 godina stare ploveće kockarnice opterećeno velikim dugovima prema luci i drugim vjerovnicima, pa su menadžeri tvrtke zatražili od zaposlenih da prihvate smanjenje plaća kako bi brod i dalje plovio.

"Oni traže da posada sudjeluje ili nećemo imati posla", rekao je Paul Azzurro, menadžer za brodske operacije.

Kapetan otpušten jer je 'temperamentno reagirao'

Menadžeri tvrtke otpustili su kapetana nakon što je temperamentno reagirao na sastanku u utorak navečer, na kojemu se raspravljalo o plaćama, rekao je Azzurro.

"On je pokušao organizirati štrajk, a tvrtka je u pregovorima s posadom da riješi situaciju", naveo je menadžment u priopćenju. Dužnosnici tvrtke kazali su da je hrvatski kapetan, kojemu su odbili navesti ime, u cijelosti isplaćen i poslan kući.

Posada je uspjela u zahtjevu da se otpusti lučki kapetan u Palm Beachu, kojega su okrivili za pogoršanje radnih uvjeta.

Vlasnici su najavili da traže novi brod kako bi zamijenili vremešnu Princess, koja ne može zadovoljiti nove međunarodne standarde pomorske sigurnosti, što stupaju na snagu u listopadu 2010. godine.

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika