03.12.2009. / 10:49

Autor: Deutsche Welle

DW: Brammertzovo izvješće novi udarac Hrvatskoj na putu u EU

Glavni tužitelj UN-a Serge Brammertz u svojem najnovijem izvješću, po saznanjima njemačkih medija, oštro kritizira vladu u Zagrebu u pitanju suradnje sa Sudom za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije

Serge Brammertz i Jadranka KosorSerge Brammertz i Jadranka KosorIako će tek tijekom dana glavni tužitelj haškog suda predstaviti izvješće Vijeću sigurnosti o suradnji Hrvatske, njemački mediji javljaju kako je Brammertz prilično nezadovoljan suradnjom Zagreba.

Kako piše njemačko izdanje lista Financial Times u svom današnjem izdanju, u New Yorku Hrvatsku čekaju loše vijesti. Novinar Fidelius Schmidt za taj list izvještava da je: "...Hrvatska dobila udarac na putu u Europsku uniju."

Glavni tužitelj UN-a Serge Brammertz u svojem najnovijem izvješću po saznanjima ovog lista oštro kritizira vladu u Zagrebu u pitanju suradnje sa Sudom za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

Ta zemlja (Hrvatska, op.a.) '...nije postigla nikakav supstancijalan napredak kada je riječ o lokaliziranju važnih vojnih dokumenata' s obzirom na proces protiv bivšeg generala Ante Gotovine, piše Brammertz u svom najnovijem izvješću, a prenosi FTD.

Dokument bi trebao danas biti predstavljen Vijeću sigurnosti UN-a; jedan nacrt dokumenta posjeduje i list Financial Times. Gotovina i njegove jedinice se dokumentom optužuju za zločin protiv čovječnosti prilikom operacije 'Oluja' za vrijeme ratova na Balkanu 1995. godine, piše FTD. 'Očito nije pronađen niti jedan topnički dnevnik koji nedostaje, a iskorištene su samo malobrojne dodatne istražne mogućnosti' prenosi se iz Brammertzovog izvještaja.

FTD zaključuje: "To su loše vijesti za Hrvatsku. Velika Britanija, Nizozemska i druge zemlje blokiraju dijelove pregovora Hrvatske za njen pristup EU sve dok Brammertz ne potvrdi 'punu suradnju' Hrvatske sa njegovim sudom."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika