03.12.2009. / 12:05

Autor: Martina Čizmić

Globalna kriza udara po Europi i Aziji: Domaćinstvima teže nego ikada

Životni standard u Europi, poglavito u istočnoj Europi rapidno opada i ugrožava oko 160 milijuna ljudi. Od toga je 40 milijuna već prešlo granicu siromaštva

Domaćinstvima je sve teže spajati kraj s krajemDomaćinstvima je sve teže spajati kraj s krajemGlobalna kriza ima razarajući utjecaj na obitelji u Europi i središnjoj Aziji stoji u najnovijem izvješću Svjetske banke. Domaćanstva se suočavaju sa problemima na kreditnom tržištu, povećanjem cijena te nezaposlenošću.

"Globalna financijska kriza unazadila je sve napretke u poboljšanju života građana Europe i središnje Azije koji su ostvareni tijekom proteklih nekoliko godina", upozorava Luca Barbone, šef odjela Svjetske banke za smanjenje siromaštva. Dodaje kako su najgore pogođene zemlje u kojima se nezaposlenost povećala, a gospodarski rast pao. U tim je zemljama rizik od siromaštva najveći.

U izvještaju se upozorava na povećanje kamatnih stopa na kredite te smanjenje prihoda domaćinstava, što na kraju rezultira nemogućnošću prosječnog građana da otplaćuje svoje kredite. U nekim zemljama poput Mađarske i Litve čak 20 posto domaćinstava moglo bi izgubiti svoje domove jer neće moći otplaćivati kredite i hipoteke.

Kriza još nije gotova

Svjetska banka upozorava i kako još nije završila kriza koja je zahvatila hranu i naftne derivate. Cijene se nisu vratile na razinu od prije dvije godine, a pad vrijednosti nekih valuta, rezultirao je novim poskupljenjem tih dobara. S obzirom na to da izdvajanja za hranu u siromašnim domaćinstvima imaju velik udio u kućnom budžetu, to poskupljenje će ponovno pogoditi najranjivije.

Životni standard u Europi, poglavito u istočnoj Europi rapidno opada i ugrožava oko 160 milijuna ljudi. Od toga je 40 milijuna već prešlo granicu siromaštva dok je 120 milijuna tik pred njom.

Upravo stoga Svjetska banka upozorava na važnost očuvanja socijalnih programa u tim državama. Jedino se na taj način može pomoći siromašnima i onima na rubu siromaštva kojima su načini za izlazak iz krize i povratak na stari način života sve teži i nedostupniji.

"Vlade se moraju fokusirati na 'pametnu' potrošnju kako bi zaštitile svoje siromašne. Socijalna pomoć, državne mirovine i programi za ublažavanje posljedica siromaštva biti će prvi na udaru štednje u državi. No, upravo su ti programi potrebni sada više no ikada", rekao je Barbone.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika